Schnitzel står ofte på menyen hos franske restauranter, men det er faktisk utrolig godt og enkelt å lage det selv. Schnitzel lages opprinnelig av tynne skiver mørt kalvekjøtt som er banket og deretter vendt i mel, egg og griljermel, for til slutt å bli stekt i pannen.
Er du så heldig å komme over kalvekjøtt, så anbefaler jeg selvfølgelig det. Men du kan egentlig bruke de fleste typer lyst kjøtt, det essensielle er at kjøttet er banket. Det som skjer da er nemlig at fibrene brytes, slik at kjøttet blir mørere og saftigere. Og det er jo derfor det smaker så godt – sammen med den crispy overflaten selvfølgelig.
En annen viktig ting når det kommer til schnitzel er å steke den på høy varme (rundt 160 grader) og faktisk bruke nok olje når du steker den. Bruker du for lite olje trenger kjøttet lenger steketid, og gjør schnitzelen “soggy”, istedet for crispy. Det siste du gjør er å presse fersk sitron over rett før servering, og så er det bare å nyte en skikkelig saftig og smaksrik schnitzel med det du ønsker av tilbehør. Det passer godt med noe syrlig, og jeg valgte denne gangen grønne bønner og ovnsbakte cherrytomater.
DU TRENGER:
(Til to)
SCHNITZLER:
2 stykker flatbanket kjøtt
1 egg, vispet
2-3 ss mel
Ca. 2 dl brødrasp*
4 ss olje til steking
1 ss persille, finhakket (valgfritt)
1 sitron
TILBEHØR:
Cherrytomater
Hele hvitløksfedd
Aspargesbønner
Løk, hakket
Hvitløk, finhakket
Salt og pepper
God olivenolje
*Istedet for griljermel rasper jeg gammelt, tørt grovbrød, og det gjør virkelig prikken over i´en (men det forutsetter selvfølgelig at brødet er godt i utgangspunktet).
SLIK GJØR DU:
Start med tilbehøret.
Sett ovnen på 200 grader.
Ha cherrytomatene og hele hvitløksfedd i en ilfast form med litt olje.
Bak de i ovnen i ca. 20 min (til skinnet sprekker).
Kutt bort endene på bønnene, og kok de møre i lettsaltet vann.
Stek løk og hvitløk, bland det så sammen med bønnene.
Krydre etter smak, og hell over litt god olivenolje.
Fortsett med schnitzlene.
Fyll tre tallerkner med henholdsvis mel, egg og brødrasp.
Dypp filéeten i melet, pass på at den blir dekket med mel overalt.
Gjenta på den andre siden.
Dypp deretter schnitzelen forsiktig i egget (følg samme prosedyre som med melet).
Og til slutt i brødraspet (følg samme prosedyre som med melet).
Stek filétene i olje på sterk varme i ca. 2 min.
P.S. Bruk mer olje enn vanlig hvis du vil ha den skikkelig crispy.
Snu schnitzelen og stek i ca 2 min. på andre siden.
Skvis over sitron og server med for eksempel grønne bønner og grillede tomater til.
ER DU GLAD I KALVEKJØTT? PRØV KLASSIKEREN BLANQUETTE DE VEAU (FRANSK KALVEGRYTE)!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!