For enkelte høres det kanskje litt sært ut å lage sin egen ketchup. Og enda særere blir det kanskje når jeg nevner at den er fermentert. Men hjemmelaget, fermentert ketchup er faktisk mye enklere enn du tror. Og den smaker utrolig mye bedre enn den vanlige “butikk-ketchupen”. Men kanskje det beste argumentet er at denne ketchupen er bra for kroppen. Mine to små eeelsker ketchup (som de aller fleste barn), og vil gjerne ha det til nesten alt. Og denne kan jeg altså servere til nesten alt, med god samvittighet.
Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode som i det siste har blitt veldig i tiden igjen. Men helsegevinstene har vært der hele tiden. Fermentering er rett og slett en gjæringsprosess hvor organiske stoffer brytes langsomt ned, og dermed blir lettere å fordøye. I tillegg gir fermentert mat og drikke gode bakterier til tarmen, OG det dannes ofte nye næringsstoffer som gjør maten enda mer næringssrik. Ketchup er jo som kjent laget av tomater, og tomater inneholder massevis av antioksidanter. Så ja takk til hjemmelaget ketchup på alt!
DU TRENGER:
(Gir ca 5 dl)
600 g tomatpuré, økologisk
0,5 dl lønnesirup
0,5 dl myse* (evt. Molkosan)
2 ss eplecidereddik
1 ss mineralsalt (uten antiklumpemiddel)
1 ts allehånde
1 ts hvitløk, finhakket
SLIK GJØR DU:
Bland alt sammen i en glassbolle.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle.
La bollen stå på kjøkkenbenken i 3 – 4 dager.
Smak på ketchupen etter 2 – 3 dager,
og når du synes den smaker godt heller du den over på en egnet flaske.
Oppbevares i kjøleskapet.
*Myse lager du ved å ha upasturisert og ikke-homogenisert yoghurt over i en finmasket sil med en bolle under. Den “blasse” væsken som skilles ut og renner ned i bollen er myse. La yoghurten stå et par timer, slik at du får med deg alt. Resten av yoghurten (det som blir liggende igjen i silen) kan du forresten bruke som ferskost. Bare bland inn f.eks. fersk basilikum, litt finhakket hvitløk, salt og pepper, så har du en deilig urteost. Du kan også erstatte myse med Molkosan, som du får kjøpt på helsekost-butikken.
BON APPÉTIT!
Kjempefin blogg?ketchupen skal jeg jommen prøve meg på:-)
Ja, gjør det! Du vil ikke angre:-)
Hallo Eva,? kjempefin blogg, her skal mye prøves.
Lykke til❤️
Klem fra Unn og Olav
Merci beaucoup! Jeg håper vi ses i St. Jeannet til våren:-)