fbpx

HILS PÅ MIN GODE VENNINNE – CROQUE MADAME!

Croque madame

Jeg har tidligere presentert dere for den franske klassikeren, Croque monsieur. Som i mine øyne er ett av de beste ostesmørbrødene som finnes. Og nå vil jeg gjerne at dere hilser på min gode venninne, Croque madame! Som dere kanskje forstår av navnene, er disse to rettene nært beslektet. «Madammen» er rett og slett en «monsieur», toppet med et speilegg. Den perfekte lunsjen, hvis du er ekstra sulten!

For å lage den klassiske «fortauscafé i Paris Croque madame»-varianten, bruker du hvitt engelsk brød (eller toastbrød heter det kanskje). Men ønsker du en mer rustikk variant, kan du for eksempel bruke landbrød. Det er også viktig å bruke riktig ost, og da helst revet Gruyère eller Comté. Men har du ikke det, kan du også bruke vellagret Norvegia. Det som ikke kan byttes ut, er bechamelsausen. Det er jo det som gjør hele susen!

 

Croque madameCroque-monsieur - klassisk fransk ostesmørbrød

 

DU TRENGER:

(4 Croque-madame)

8 skiver hvitt brød
Litt smør
4 skiver skinke
Ca. 150 g revet ost, Gruyeré/Comté
4 egg
Litt olje eller smør til steking

BECHAMELSAUS:*
30 g smør
30 g hvetemel
2 dl melk
1/4 ts revet muskat
Salt og pepper etter smak

*Bechamelsaus lages litt på slump i forhold til hvor mye mel og melk du trenger. Bruker du litt mer melk eller mel, har ikke det noe å si. Sausen skal være ganske tykk, nesten som en béarnaisesaus når den er ferdig. Og når du har den riktige konsistensen er det viktig at du tar kjelen av platen før du krydrer (hvis ikke vil sausen fortsette å tykne). 

 

SLIK GJØR DU:

Begynn med bechamelsausen:
Smelt smør i en liten kjele på lav varme.
Ha i halvparten av melet mens du visper godt.
Tilsett halvparten av melken mens du visper ut klumpene.
Tilsett resten av melet, visp ut klumpene.
Tilsett resten av melken mens du visper ut klumpene.
Fortsett å vispe i sausen over lav varme til du har riktig konsistens.
Ta kjelen av platen, og krydre etter smak.

Sett stekeovnen på 220 grader, og legg et stekepapir på et stekebrett.
Rist skivene lett i brødristeren, og smør et lag med smør på fire av skivene.
Legg disse skivene på stekebrettet med smørsiden ned.
Bre utover en god teskje med bechamel på hver av de fire skivene.
Fordel så halvparten av osten, og legg deretter over skinkeskiver.
Topp med de siste fire loffskivene, og bre utover nok en god teskje med bechamelsaus.
Strø over resten av osten, og stek smørbrødene i 5-10 minutter, til osten er gyllen.
Stek speileggene i pannen i litt olje eller smør, og legg de forsiktig over.
Serveres straks med en frisk salat til!

 

Croque madame

 

HER KAN DU OGSÅ HILSE PÅ CROQUE MONSIEUR – DEN ULTIMATE FRANSKE KLASSIKEREN! SAME, SAME, BUT DIFFERENT!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen