Gratin Dauphinois er den franske versjonen av fløtegratinerte poteter, og er en sann delikatesse som bergtar deg ved hver bit. Denne fantastiske sideretten består av tynne skiver av kremete poteter, delikat krydret og bakt til perfeksjon i en deilig blanding av melk, fløte, løk og hvitløk.
Resultatet er en nydelig kombinasjon av silkeaktig glatthet og en sprø, gyllen skorpe. Der hver munnfull danser på tungen, og etterlater deg ønsket om mer, mer og mer… Gratin Dauphinois mmmmmmå du bare prøve!
PS! Det nydelige serviset Tokyo Origami er fra Magnor Glassverk, og designet av Simen Staalnacke.
DU TRENGER:
(Til 6 porsjoner)
Ca. 1,3 kg poteter, skrelt
2 løk, kuttet i tynne strimler
3 hvitløksfedd, finhakket
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts muskatnøtt
2 dl melk
2 dl fløte
100 g revet Gruyere
Timian
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 200 grader, og pensle en stor ildfast form med litt olje.
Kutt potetene i tynne, tynne skiver.
Ha de i et dørslag, og skyll godt (vend rundt med hånden så du får ut så mye stivelse som mulig).
Bruk en stor stekepanne, og stek hvitløk i litt olje, ca. 1 min.
Ha potetskivene i pannen, og hell over melk og fløte.
Krydre med halvparten av krydderet, og kok opp.
La det småkoke 6-7 min.
Bruk en annen stekepanne, og stek løken blank i litt olje, ca. 6-7 min.
Hell halvparten av potetene i formen, strø over løken og strø over 1/3 del av osten.
Krydre med resten av krydderet.
Hell over resten av potetene (med resten av væsken).
Strø over resten av osten, og stek i ovnen til osten begynner å bli gyllen, ca. 40 min.
La formen hvile i 5-10 min, topp med frisk timian – voilá!
PRØV OGSÅ COQ AU VIN – NYDELIG RØDVINSGRYTE MED KYLLING!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!