fbpx

FRANSK MARSIPANPAI MED EN OVERRASKELSE – GALETTE DES ROIS

Galette des rois - fransk marsipanpai

Galette des rois er en søt og nydelig pai som er svært populær i januar. Det er en fransk tradisjon som symboliserer de tre vise kongers besøk hos jesusbarnet, og den helt spesifike datoen er egentlig 6. januar. Men kongenes kake (fritt oversatt) spises i hele januar.

Galettes des rois består av en butterdeigsbunn, et marsipanaktig fyll, og til slutt et lokk av nok en butterdeig. Paien selges alltid med en gullkrone i papir, og inni paien er det gjemt en liten porselensfigur. Og den som får figuren, blir dagens konge. Det kan jo minne litt om vår juletradisjon; mandel i grøten. Men galette des rois smaker mye, mye bedre!

 

Galette des rois - fransk marsipanpai

 

DU TRENGER:

(Gir 8-10 stykker)

2 butterdeig paibunner*
60 g smør i terninger, romtemperert
1,5 dl sukrin (alt. sukker)
2 egg + 1 eggeplomme
150 g mandelmel
1 vaniljestang
1 ss brun rom (valgfritt)

1 porselensfigur/overraskelse
1 papirkrone

*Det kan være en utfordring å få tak i ferdige butterdeigbunner i Norge. Men i de store dagligvarekjedene finner du stort sett butterdeig i frysedisken.

 

SLIK GJØR DU:

Sett stekeovnen på 180 grader.
Visp smør og sukrin lett med en miksmaster.
Visp inn eggene.
Visp inn mandelmelet.
Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene, og ha de sammen med melet.
Tilsett rom, og bland godt.
Rull ut den ene paibunnen, legg den på en stekeplate, og prikk den med en gaffel.
Fordel fyllet utover (la det være igjen ca. 2 cm langs kanten).
Legg i figuren, og dekk over med den andre paibunnen.
Trykk de to deigene sammen langs kanten med fingertuppene.
Bruk en skarp liten kniv til å tegne et fint mønster på toppen.
Pensle overflaten med eggeplommen.
Stek i ovnen i ca. 25-30 min.
Nytes aller best lun, og server gjerne med et glass cider til.

Hvem blir kongen?

 

Galette des rois - fransk marsipanpai

 

BON APPÉTIT!

 

FØLG MEG FORRESTEN PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

4 hendelser på “FRANSK MARSIPANPAI MED EN OVERRASKELSE – GALETTE DES ROIS”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen