LUN EPLEPAI MED HØSTENS EPLER

Lun eplepai med høstens epler

Det er høst, og det er tid for epler! Og enten du har egne epletrær i hagen, kjenner noen som har epler til overs, eller rett og slett kjøper epler i butikken – så er det på høy tide med en eplepai.

Denne eplepaien er laget uten tilsatt sukker, og med litt mindre smør enn vanlig. Jeg har også brukt speltmel, som er mer næringsrikt enn siktet hvetemel. Så nyt høsten med en litt sunnere variant av den tradisjonelle eplepaien. P.S. Den smaker selvfølgelig like godt!

 

Lun eplepai med høstens epler

 

DU TRENGER:

(til 1 vanlig paiform)

PAIDEIG:
100 g ekte smør, romtemperert
1,5 dl sukrin
1 egg
1 ss yoghurt naturell
4 dl speltmel + litt ekstra til justering
1 liten klype salt

EPLEFYLL:
7-8 epler fra hagen
50 g smør
3 ss speltmel
1 dl sukrin gold
1 ss kanel
1/2 ss revet muskatnøtt
7-8 dråper stevia vanilje

Alternativ bytteliste: hageepler/granny smith (det viktigste er at de er faste i konsistensen og gjerne litt syrlige), yoghurt naturell/kesam, sukrin/sukker, sukrin gold/brunt sukker, speltmel/hvetemel, stevia vanilje/vaniljesukker (1 ts).

 

SLIK GJØR DU:

PAIDEIG:
Sett ovnen på 200 grader, og smør formen.
Pisk smør med sukrin, tilsett deretter egg, yoghurt og salt.
Rør inn mel, litt etter litt. Kna med hendene, og juster evt. med mer mel.
Deigen skal være smidig og fast.
Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut paideigen (spar 1/4 del til topplokket).
Ha deigen forsiktig ned i formen, trykk den lett oppover kantene med fingertuppene.
Stek i ovnen i 10-12 minutter, til den begynner å bli gyllen.

EPLEFYLL:
Fjern epleskrell og skrotter, og kutt eplene i tynne båter.*
Smelt smøret i en medium stor kjele.
Tilsett melet, mens du visper godt til det er klumpefritt.
Tilsett sukrin gold, kanel, muskatnøtt og vanilje. Visp godt.
Ha eplebåtene i kjelen (ikke vannet!), og vend de godt rundt slik alle båtene blir dekket.
Fordel eplebåtene jevnt utover i paiskallet.
Kjevle ut resten av deigen, og pynt paien med for eksempel et rutemønster.
Legg over et ark med aluminiumsfolie, og stek paien i ovnen på 200 grader i 10 minutter.
Senk temperaturen til 175 grader, og stek i nye 20 minutter.
Fjern folien, og stek paien til den er gyllen på toppen, og eplebåtene myke (ca. 10 min).
Serveres lunken med for eksempel litt vaniljekesam til. Eller vaniljeis. Eller pisket krem.

*Har du eplebåtene i en bolle med vann og litt sitronjuice, unngår du at de blir brune under prosessen.

 

Lun eplepai med høstens epler

 

PRØV OGSÅ HERLIGE EPLEMUFFINS MED INNBAKT VANILJEFYLL!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen