I over tjuefem år har 17 oktober blitt feiret som Den Norske Epledagen. Men i år ble den fremskyndet til siste tirsdag i september – noe som har gått meg hus forbi. Så jeg feirer like godt Den Norske Epledagen i dag, med saftige (og sunnere) eple og kanelmuffins med vaniljefyll!
Og når jeg tenker etter, så holder det ikke med kun én dag for å feire høstens epler heller. Du vet hva de sier – An apple a day, keeps the doctor away!
DU TRENGER:
(Gir 12 stk)
VANILJEFYLL:
2,5 dl lettmelk
2 eggeplommer
1 dl sukrin
0,5 dl maizena + 1 dl kald lettmelk
1 vaniljestang
MUFFINS:
2,5 dl havregryn
2,5 dl speltmel
2 ts bakepulver
1,5 ss kanel
0,5 ts salt
2 dl eplemos (usøtet)
1 dl lettmelk
2 egg
0,5 dl nøytral olje
7-8 dråper stevia vanilje
0,5 dl sukrin gold
1 eple, uten skrott og skrell
Eplebåter til pynt
Bytteliste: Bruk den melken du ønsker, sukrin kan byttes ut med vanlig sukker og vaniljedråper med vaniljepulver (1 ts).
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 180 grader, og smør en muffinsform.
Begynn så med vaniljefyllet.
Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene.
Ha melk og sukrin i en liten kjele, tilsett både vaniljefrø og selve stangen.
Kok opp, fjern kjelen, og sett den på kjøkkenbenken.
Ta ut vaniljestengene, og visp inn eggeplommene.
Pisk sammen maizena og kald melk, til det ikke lenger er klumper.
Hell maizena-blandingen over i kjelen, og kok opp under omrøring.
La det småkoke til vaniljefyllet har tyknet, ca. 10 sek.
Sett kjelen på kjøkkenbenken, mens du fortsetter på selve muffinsene.
Bland de tørre ingrediensene i en stor bolle.
I en annen bolle blander du eplemos, melk, egg, olje, vanilje og sukrin.
Bland så det våte med det tørre.
Kutt eplet i små terninger, og vend inn i røren.
Fordel røren i muffinsformene.
Ha en spiseskje vaniljefyll i hver muffin, og pynt med en eplebåt vendt i litt kanel og sukker.
Stek muffinsene til de begynner å bli gylne (og trepinnen er tørr), ca. 20-25 min.
DU BURDE OGSÅ OMFAVNE HØSTENS EPLER MED DENNE LUNE EPLEPAIEN – UTEN SUKKER!
BON APPÉTIT!