I går kom gartneren hjem med to flotte gresskar av typen hakkaido (eller potinmarron som det heter her i Frankrike), så det måtte jo bli en variant av disse til middag. Gresskar er en utrolig allsidig grønnsak, og man kan nesten bruke den til å lage hva som helst. Gresskarmuffins, gresskarbrød, gresskarsuppe, gresskargrateng, gresskarpuré, fyllte gresskar… Og valget falt denne gangen på gratinerte gresskar fylt med vinterens grønnsaker.
DU TRENGER:
(Gir 4 porsjoner)
2 hokkaido-gresskar, helst økologiske
1,5 dl fullkortnsris
3 dl hønsekraft (evt. buljong)
1 fedd hvitløk, finhakket
1 liten løk, i tynne skiver
1 1/2 ts rosmarin
1 gulrot
1/2 liten blomkål
150 g lammekjøtt (evt. kjøttdeig, svinekjøtt, snadderpølse)
En skvett matfløte
Salt og pepper
Chiliflak
SLIK GJØR DU:
Sett ovnen på på 200 grader.
Vask gresskarene godt.
Del gresskarene i to, fjern frøene, og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
Bak de i ovnen i 20-25 min, de skal kjennes litt myke ut når du klemmer på de.
Kutt gulrot og blomkål i biter.
Ha hønsekraft, rosmarin, ris, blomkål og gulrot i en kjele, og kok opp.
La det småkoke til risen er ferdig.
Skrap ut litt av gresskarkjøttet, men la det bli igjen ihvertfall 1/2 cm kjøtt i skallet.
Bland gresskar-mos, ris-blanding, løk, hvitløk og kjøtt godt sammen.
Jeg hadde en lammekotelett til overs, og hakket denne i små biter,
(men du kan fint bruke annet kjøtt (eller eventuellt droppe det helt)).
Krydre etter smak.
Fyll til slutt gresskarene med ris- og grønnsaksblandingen, og bak i ovnen i ca 20-30 min
(til de får en gyllen farge).
Server med salat og for eksempel godt brød til.
P.S. Bruker du økologiske gresskar kan du fint spise skallet.
BON APPÉTIT!