BIENVENUE À BIOT – VELKOMMEN TIL DEN KJENTE GLASSBLÅSERBYEN!

Bievenue à Biot

 

BIENVENUE À BIOT!

Biot er en liten og idyllisk landsby, som ligger plassert litt ovenfor kystbyen Antibes – og den er også nabobyen til Valbonne. (Valbonne kan du forresten lese mer om her!). Biot har nesten 9.000 innbyggere, men de fleste bor i områdene utenfor selve bykjernen. Gamlebyen oppleves derfor som liten og intim, men den har absolutt sitt å by på!

 

Bievenue à Biot
Fargerike og flotte fasader er med på å fargelegge den lille bykjernen!

 

Som mange av de små provencalske landsbyene, er selve bykjernen stengt for vanlig trafikk. Det betyr at Biot er det perfekte sted å slentre rundt i – å bare “være”. Ta en titt inn i de små nisjebutikkene, la deg imponere av håndblåste kunstverk i alle regnbuens farger. Gå på oppdagelsesferd gjennom de trange smugene, og se hvilke overraskelser som venter deg rett rundt hjørnet.

 

Bievenue à Biot
Gå på oppdagelsesferd – små kunstverk finner du nemlig overalt i Biot!

 

Avkjøl deg med hjemmelaget iskrem, eller hvil bena på en av de mange og hyggelige kaféene – og prendre un verre sammen med de lokale “Biotois”ene (som de innfødte i Biot kalles). Prendre un verre betyr å ta et glass, noe de gjør både titt og ofte i Sør-Frankrike. Og mer om franskmenns drikkevaner kan du lese om her!

 

Bievenue à Biot
Bildet er tatt på vinteren, og på sommeren er denne plassen er full av folk.

 

Trio Di Vino er en veldig hyggelig vinbar, som er oppe hver ettermiddag og utover. Her finner du selvfølgelig gode viner og diverse drinker. Men du kan også fylle magen med noen vidunderlige “fjøler”, som bugner over av blant annet spekemat og franske oster. Noen kvelder byr de også på levende musikk.

Hos Glacier Doeuceur Saint Sébastien som ligger midt i gågaten, får du tak i avkjølende iskrem og sorbeter i alle varianter. Prøv gjerne smaken Violet – det er en klassiker!

 

Bievenue à Biot
Les Arcades er idyllisk plassert under arkadene før kirken.

 

Er du sulten, vil jeg spesielt anbefale Les Arcades. Les Arcades er, i tillegg til å være en familierestaurant, også et hotell, og ligger på den lille, sjarmerende og stille plassen rett før kirken.

Her serverer de provecalsk og hjemmelaget mat, med oppskrifter fra regionen. Typiske retter her er hjemmelaget ravioli fylt med langtidskokt oksekjøtt i rødvinssaus. På fredager får du servert klassikeren Aïoli, som er torskefilet servert med grønnsaker og hvitløksmajones. Og så har de for eksempel Brandade de morue, som er en slags fiskegrateng laget av klippfisk. Det høres kanskje spesielt ut, men det smaker virkelig godt. Og personalet – og ikke minst omgivelsene – er både autentisk og utrolig hyggelig!

Place des Arcades holdes det også et biologisk marked hver lørdag formiddag. Der kan du fråtse i blant annet håndlagde produkter, kosmetikk, biologiske grønnsaker og andre delikatesser.

 

Bievenue à Biot
Dagens rett (ikke akkurat slankekost!), og regningen uformelt notert på bordet.

Ønsker du å prøve en litt mer internasjonal restaurant, spiser du også godt på Le Cucina Vera. Dette er en italiensk restaurant som lager de tradisjonelle spagettiene og risottoene (hjemmelaget så klart!), men som også serverer et godt stykke kjøtt eller fisk sammen med middelhavets grønnsaker.

 

Dagens hjemmelagde tagliatelle med nøtter og bacon – nam nam!

 

BIOT,
EN VERDEN AV BLÅST GLASS

 

Bievenue à Biot
Glassverket i Biot – byens stolthet!

 

I århundrer har Biot hatt en spesiell plass i kunst- og håndverksindustrien. I middelalderen blomstret for eksempel keramikkhåndverket, der fokuset primært var krukker for å bevare mat og væsker i. Og fram til 1800-tallet ble Biotkrukken eksportert over hele verden. I moderne tid fungerer denne nå mer som et dekorasjonselement.

 

Bievenue à Biot
På museet kan du oppleve håndverkerkunst på nært hold.

 

Men det er spesielt glasskunsten som har gjort Biot kjent, og som er byens store stolthet. Og det er takket være keramikeringeniøren Éloi Monod, som i 1965 startet glassverket i Biot. Glassblåserteknikken hans har inspirert en hel generasjon talentfulle glassmakere, og gitt landsbyen et internasjonalt rykte. Så et besøk innom La Verrerie de Biot, er nesten et must når du er i Biot. Her kan du både se det gamle håndverket i praksis, samtidig som du kan kjøpe dine egne håndblaste glassverk – i alle farger og fasonger!

 

Bievenue à Biot
Glass med bobler – i alle farger, former og størrelser!

 

Å komme seg til Biot, er enklest med bil. Men parkering er stort sett ikke noe problem. Det finnes flere gratis parkeringsplasser, og den største ligger til høyre rett etter at du har passert gamlebyen. Ellers så går det navetter (minibusser) til og fra togstasjonen gjennom hele sommeren.

 

 

Bievenue à Biot
Biot er en landsby full av farger!

 

Foretrekker du å bruke beina, kan du faktisk gå hele turen fra Biot til nabobyen Valbonne. Det er en aldeles nydelig tur, der du følger elven Braque oppover. Turen tar ca. 3 timer, og så kan du jo ta bussen tilbake. Og følger du stien vil du møte på fossefall, høre fuglene synge, og være omringet av grønn natur. På varme sommerdager vil de høye trærne gi deg etterlengtet skygge, og det finnes mange flotte plasser som inviterer til en liten pause.

 

Vakre Valbonne
Elven Braque i all sin prakt! (bilde lånt fra bigdogzola.com)

 

NÅ – HVA VENTER DU PÅ?

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BONNE JOURNÉE!

2 hendelser på “BIENVENUE À BIOT – VELKOMMEN TIL DEN KJENTE GLASSBLÅSERBYEN!”

  1. Det er så fint å lese bloggen din, både det man kan limes over og det som er ny info for meg ?. Og så har du så nydelige fotos som gjør at man drømmer seg tilbake til dette vakre landet. Tusen takk ??

    1. EVAiPROVENCE

      Så hyggelig å høre:-) Jeg drømmer meg også ut til de små perlene nå… Klem fra Eva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen