SØT OG SYRLIG SITRONCRUMBLE MED MARENGS (SUKKERFRI OM DU VIL)

Søt og syrlig sitroncrumble med marengs

Tarte au citron er en av de franske klassikerne på dessertbordet. Og det er ikke uten grunn… Den syrlige og friske sitronkremen mot den søte marengsen er nemlig vanskelig å bli lei!

Istedet for en kake, har jeg denne gangen laget en sitroncrumble – og det var slettes ikke dumt. Denne smakfulle desserten er dessuten fri for både hvitt sukker og hvetemel, og smaker alldeles nydelig!

 

Søt og syrlig sitroncrumble med marengs

 

DETTE TRENGER DU:

(Gir 4 porsjoner)

SITRONFYLL:
2 små økologiske sitroner, både zest/skall og juice (1 dl)
2 egg, romtempererte
2 dl sukrin, alternativt sukker
50 g smør, romtemperert i terninger

CRUMBLE:
1 dl speltmel
1 dl mandelmel
1/2 dl sukrin
50 g smør, romtemperert i terninger

MARENGS:
2 eggehviter, romtempererte
1-1,5 dl melis, litt avhengig av hvor søt du ønsker den*
1 ts sitronjuice

*Bruk sukrinmelis for helt sukkerfri versjon. PS! Den kan oppleves litt kald på tungen.

 

SLIK GJØR DU:

SITRONFYLL:
Vask og tørk sitronene, skrell forsiktig av zesten/skallet.
N.B.Pass på å få med kun det gule (og ikke det hvite fra innsiden av skallet).
Finhakk zesten, og ha det i en liten bolle sammen med sukkeret.
Masser det godt sammen med fingrene, la det stå i ca. 5 min.
Visp eggene lett sammen, ha de så over i en liten kjele.
Rør inn zest/sukker og sitronjuice, og varm opp over vannbad mens du rører jevnlig.
Når sitronfyllet er vesentlig tykkere, ca. 7-10 min, er sitronfyllet ferdig (husk å røre!).
N.B. La det ikke bli for varmt, da vil eggene “koke” og konsistensen blir feil.
Rør inn smøret til det er smeltet, og du har en jevn blanding.
La sitronfyllet avkjøle seg, og sett i kjøleskapet i minimum 2 timer (gjerne natten over). 

CRUMBLE:
Sett stekeovnen på 150 grader.
Bland sammen mel, mandelmel og sukrin i en bolle.
Tilsett smør, og smuldre alt godt sammen med hendene.
Legg opp et stekebrett med bakepapir, og smuldre deigen utover.
Stek til crumble begynner å bli gyllen, ca. 15 min.
Avkjøl på kjøkkenbenken, og bruk en gaffel til å dele opp de største klumpene.

MARENGS:
Ha eggehviten i en glassbolle, og visp den helt stiv med en miksmaster.
Tilsett melis (1 ss av gangen) mens du fortsetter å piske.
Tilsett sitronjuice.
Visp til marengsen er helt stiv og blank.

Fordel crumble i fire passende glass.
Fordel deretter sitronfyllet.
Ha marengsen i en sprøytepose, og trykk ut et stort pikekyss (en spiral).
Brun marengsen lett med en crème brûlée brenner (valgfritt).
La glassene hvile i kjøleskapet i 30 minutter før servering.

 

Søt og syrlig sitroncrumble med marengs

 

JEG HAR OGSÅ LAGET EN LETTERE VARIANT AV DEN FRANSKE KLASSIKEREN TARTE AU CITRON!

 

BON APPÉTIT!

 

FØLG MEG FORRESTEN PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

3 hendelser på “SØT OG SYRLIG SITRONCRUMBLE MED MARENGS (SUKKERFRI OM DU VIL)”

  1. Jeg så at det beklageligvis hadde sneket seg inn et par feil i oppskriften, men nå er den oppdatert og korrekt! Bon appetit!

  2. Linda vågen sedal

    Hei Eva.
    Desserten ser himmelsk ut. Hadde så lyst å lage denne til klubb venninnene.
    Men Jeg får ikke fyllet tykt jeg skrudde ned varmen når kokepunktet nærmet seg. Har rørt dobbel så lenge som beskrevet, i en panne som har stått over vannbad. Tykner det når det står kjølig?
    Hva gjør jeg feil.?

    Linda

    1. Hei Linda! Æsj, så kjedelig… Hvis du ikke har kokt fyllet, så skal det gå, men det kan ta lenger tid enn i oppskriften. Det gjelder å ikke gi seg. Og ja, hvis fyllet har begynt å tykne litt, så vil det tykne mer ved avkjøling. Jeg håper det ble bra til slutt <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen