Solen har virkelig våknet etter en lang vinterdvale, og den viser seg i disse dager fra sin beste side. Den stråler fra morgen til kveld, noe som gjør at vi nordboere trekker ut i frisk luft – og ut i naturen! Og her blir vi gjerne til sola går ned. Det er tid for piknik!
Ordet piknik kommer opprinnelig fra det franske ordet pique-nique. Opphavet er litt uklart, men det kan være dannet av piquer (plukke) og nique (uviktig). Og det er jo litt det vi gjør på piknik. Vi har masse god mat der vi plukker «litt her og litt der»…
I piknikkurven denne gangen har jeg pakket med meg mine favorittegg – fylte djevelegg. Trikset med å bringe fylte egg på piknik er å gjøre alt klart på forhånd, men vente med å fylle eggene til du har kommet fram til selve piknikstedet. På den måten unngår du masse søl.
I tillegg har jeg med oppkuttede grønnsaker i en smakfull og lett dipp, pakket på en veldig piknikvennlig måte. Du fordeler rett og slett dippen i små glass, fyller deretter på med grønnsaker, og setter på lokket. Vôila – alt på ett sted!
Jeg har også laget kylling og avokadowraps, fordi wraps er perfekt for piknik. Lett å spise, minimalt med søl. Men min absolutte favoritt er fylt piknikbrød, som i mine øyne kan kalles perfeksjonert piknikmat. Du fjerner rett og slett innmaten i brødet, og erstatter det med massevis av deilig fyll – som spekeskinke, mozzarella, grillet paprika og squash. På denne måten blir det (igjen) minimalt med søl, samtidig som alle smakene får “satt seg skikkelig” i brødet.
En søt avslutning er obligatorisk, så hva med nydelige kiwimuffins med mandler? Og så avkjøler vi oss selvfølgelig med hjemmelaget og frisk limonade!
P.S. Legg et par vannflasker i fryseren dagen før, på den måten har du drikkbare kjøleelementer.
HJEMMELAGET OG FRISK LIMONADE MED INGEFÆR OG MYNTE (SØT UTEN SUKKER)
(Gir 2 liter)
2 liter vann
6 økologiske sitroner
1 dl sukrin
0,5 dl sukrin+ (eller 1 dl sukrin til)
2 ts revet ingefær
6 stilker mynte
Kok opp vannet.
Sett kjelen til side, og tilsett to av sitronene (skåret i skiver).
Rør inn sukrin til det er oppløst.
Press de fire resterende sitronene, det skal utgjøre ca. 2 dl juice til sammen.
Avkjøl vannet, fjern sitronskivene, og rør inn sitronjuice og ingefær.
Ha limonaden over på flasker, tilsett mynte og sett kaldt i kjøleskapet.
OEUF MIMOSA – FYLTE EGG MED MAJONES
6 egg
Gressløk, hakket
MAJONES:
2 eggeplommer
1 liten ts dijonsennep
1,5 dl olje (jeg bruker olivenolje)
1/2 liten ts salt
Nykvernet pepper
P.S. Du kan også bruke ferdig majones, ca. 2 dl.
Kok opp rikelig med vann i en middels stor kjele.
Stikk hull i de hele eggene.
Kok eggene til de er hardkokte, 9 min. Ta tiden!
Er eggene små holder det med 8 min.
La eggene avkjøles i kaldt vann.
Ha eggeplommene, sennep, salt og nykvernet pepper i en bolle.
Miks med en stavmikser mens du heller oljen over i en tynn stråle.
Når du har ønsket konsistens, er majonesen ferdig.*
Del eggene forsiktig i to, og ta ut eggeplommene.
Smuldre eggeplommene, og bland de inn i majonesen.
Smak til med salt.
Fyll de tomme eggehvitene med majonesblandingen (vent med å fylle eggene til dere skal spise).
Strø over rikelig med gressløk og nykvernet pepper til slutt.
*Blir ikke majonesen tykk, kan du prøve å tilsette litt ferdig majones mens du mikser med stavmikseren. Har du ikke majones, kan du “begynne” på nytt med en ekstra eggeplomme (ha den ekstra eggeplommen i et høyt glass, hell olje/eggeplommeblandingen over i en tynn stråle mens du hele tiden mikser med stavmikseren). Det går som regel fint på første forsøk, men her har du ihvertfall en backupløsning!
GRØNNSAKSSTAVER MED LETT OG DEILIG DILL- OG HVITLØKSDIP
2,5 dl gresk yoghurt
2 ts finhakket dill
1 ts finhakket løk
1 lite hvitløksfedd, knust
1 ts honning
1 ts eplesidereddik
1 ss sitronjuice
0,5 ts malt paprika
Salt og pepper etter smak
Ønskede grønnsaker kuttet i staver
(f. eks. paprika, stangselleri, gulrot og agurk)
Legg et rent, tynt kjøkkenhåndkle over en liten bolle, fest det så det sitter stramt med en strikk.
Hell yoghurten over håndkleet, og la det renne av seg i 30 min (dette gjøres for å få en fastere dip).
Hell ut overflødig væske, ha yoghurten i en liten bolle, og tilsett resten av ingrediensene.
Smak til med salt og pepper.
Fordel dippen i glass (med lokk), legg i ønskede grønnsaker og sett på lokkene.
Oppbevares i kjøleskapet fram til dere er klare for piknik!
KANONGODE KYLLINGWRAPS MED AVOKADO OG KORIANDER
(4 wraps)
1 1/2 dl gresk yoghurt
1 1/2 avokado, most
1/2 liten sitron, presset
1 ts sennep
1 ts honning
200 g revet grillkylling, små biter
Ca. 5 cm purre eller 2 vårløk, finhakket
2 ss løk, finhakket
1 lite hvitløksfedd, finhakket
Ca. 1/2 dl koriander, finhakket
4 tortillalefser
50 g. parmesan, revet
Salt og pepper etter smak
Bland yoghurt, avokado, sitron, sennep og honning i en bolle.
Krydre med salt og pepper.
Bland inn kylling, purre/vårløk, hvitløk, koriander.
Fordel fyllet utover de 4 tortillaene, og strø over parmesan.
Brett inn to av endene på tortillaen, og rull den sammen.
Pakk inn begge endene av tortillaen med matpapir og f.eks. hyssing, og del de i to.
Oppbevares kaldt til dere drar ut på tur.
DET PERFEKTE PIKNIKBRØD – FYLT MED ALT SOM ER GODT!
(Til 4 personer)
1 rundt brød (jo høyere, jo mer plass til alt som er godt!)
6-7 ts pesto
1 rød paprika, kuttet i skiver (ca. 3 cm brede)
2 squash, skjært i skiver (ca. 3 mm tykke)
100 g. spekeskinke (eller vanlig skinke)
4 store salatblader
1 mozzarella, kuttet i skiver
1 neve basilikum, hakket
Salt og pepper etter smak
Sett stekeovnen på grill, og pensle paprika- og squashskivene med litt olje.
Krydre med salt og pepper, og grill skivene til de er myke, ca. 10 min (pass på!).
Avkjøl grønnsaksskivene.
Skjær av toppen av brødet (som vil utgjøre lokket), og ta ut innmaten.
Smør utover pesto, på siden, i bunnen, og i lokket.
Fordel lagvis utover spekeskinke, salat, paprika, mozzarella, basilikum og squash.
Krydre med salt og pepper.
Fortsett med lag nr. 2, på samme måte som det forrige.
Legg over lokket og pakk inn brødet i plastfolie, slik at det holder seg godt sammen.
NYDELIGE MUFFINS MED KIWI OG MANDLER (UTEN TILSATT SUKKER)
(12 store eller ca. 25 små)
3 egg
1,5 dl sukrin
100 g smeltet smør
4 store og modne kiwi, kuttet i små biter
100 g mandelmel
2 dl spelt/grovt mel
2 ts bakepulver
1 ss valmuefrø
Mandelflak til pynt (valgfritt)
Sett stekeovnen på 180 grader.
Visp egg og sukrin luftig med en miksmaster.
Tilsett smeltet smør og kiwi, mens du fortsetter å vispe.
Bland sammen mel, bakepulver og valmuefrø i en bolle.
Bland til slutt det våte sammen med det tørre.
Fordel røra i muffinsformer/smurt muffinsbrett.
Stek i ovnen til de begynner å bli gylne (små ca. 20 min/store ca. 25 min).
(Er du usikker kan du stikke en trepinne i muffinsen – er trepinnen tørr når du tar den ut, er de ferdige).
HER FINNER DU FLERE GODE OPPSKRIFTER – PERFEKSJONERT TIL PIKNIK!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!