PIKNIK I VINTERSOLA – MATEN SMAKER BEST UTE!

Påskepiknik - nytes med familie og venner

Nå er det vinterferie på skolen, og det betyr noen ekstra fridager for de fleste. Da nyter vi hytteveggen, skiturer, eller fritid i byen. Men det aller viktigste er at vi nyter tiden sammen. Familie. Venner. Og forhåpentligvis sol. Og hva er vel ikke mer perfekt enn å arrangere en deilig piknik?

Ordet piknik kommer opprinnelig fra det franske ordet pique-nique. Opphavet er litt uklart, men det kan være dannet av piquer (plukke) og nique (uviktig). Og det er jo litt det vi gjør på piknik. Vi har masse god mat der vi plukker “litt her og litt der”… Det er ikke så viktig hva du har med – bare det er godt!

Før i tiden ble piknik faktisk sett på som noe fasjonabelt, noe som var for de rike. Det handler heldigvis ikke om penger lenger, nå handler det kanskje mest om tid. Og litt rikere på tid – det er vi jo som regel i ferier!

 

Påskepiknik - nytes med familie og venner

Jeg har satt sammen et lite knippe av enkle piknik-oppskrifter som jeg håper kan inspirere. Alle oppskriftene er enkle å lage, og kan lages på et hyttekjøkken (så lenge du har en stavmikser og en stekeovn tilgjengelig). Alle rettene er selvfølgelig lette å pakke med seg, og er like gode kalde, som varme. Og husk at det er ingen regel for hva du MÅ ha med på piknik – bare det er godt!

 

VI STARTER MED EN HUMMUS SOM APPETIZER, EN SMAKFULL, LIBANESISK DIP MED OPPKUTTEDE GRØNNSAKER TIL:

Påskepiknik - nytes med familie og venner

HUMMUS:

1 boks ferdigkokte kikerter (260 g)
1 stort fedd hvitløk, finhakket
1 ts tahini (valgfritt)
Persille, hakket
Ca. 1/2 sitron
Ca. 1 dl god olivenolje (til du har ønsket konsistens)
Salt og pepper

Skyll kikertene i et dørslag, og hell dem over i en bolle.
Tilsett hvitløk, tahini og persille.
Skvis over sitron, og hell deretter over oljen.
Miks alt med en stavmikser til blandingen er silkemyk.
Tilsett mer olje hvis du ønsker den «bløtere».
Smak til slutt til med salt og pepper.
Serveres med oppkuttede grønnsaker, som for eksempel gulrøtter, paprika og agurk.

Hummus er den perfekte piknik-starteren, og populær hos både store og små (pluss at det er en super måte å få i seg ekstra grønnsaker på!).

 

SÅ GÅR VI OVER TIL “HOVEDRETTENE”, SOM BESTÅR AV ÉN WRAP OG TO SNURRER:

Fullkornswrap med tunfiskrøre

FULLKORNSWRAP MED TUNFISKRØRE

(til 2 wraps)

1 tunfisk på boks (enten i vann eller olje)
1/2 liten rødløk, finhakket (ca. 2 ss)
1/2 hvitløksfedd, finhakket
1/2 avokado i biter
1/2 rød paprika
1 stangselleri
Saften av en 1/4 sitron
2 ss gresk yoghurt (evt. naturell)
1 toppet ss majones
1 ss hakket persille
Salt og pepper

2 fullkornswrap
4 salatblader

Bland alle ingrediensene til røren i en liten bolle.
Smak til med salt og pepper.
Legg salatblader på wrapsene, og fordel fyllet utover.
Pakk de godt inn, så de tåler en tur.

P.S. De viktigste ingrediensene her er tunfisk, løk, yoghurt og majones. Mangler du noe av det andre kan du fint fylle på med det du allerede har liggende. P.S.2 Ikke tomater, da blir det veldig rennende etterhvert. 

 

Barnslige pizzasnurrer

PIZZASNURRER FOR SMÅ

(Ca. 12 snurrer)

1 løk, hakket
2 gulrøtter, hakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1 liten rød paprika, hakket
1 liten squash, hakket
1 boks tomat
1 laurbærblad
1 ts tørket oregano
2 ss tomatpuré
1 ss hjemmelaget ketchup (valgfritt)
Salt og pepper

2 pølser, skjært i tynne rundinger*
Ca. 100 g. revet ost (jeg brukte mozzarella)
1 ferdig pizzadeig

Stek løk og gulrot til de begynner å bli myke, ca. 5 min.
Ha i hvitløk, paprika og squash, og stek i ytterligere 5-10 min.
Hell over tomatboksen.
Miks til en glatt saus med en stavmikser.
Tilsett til slutt laurbær og oregano, og kok opp.
La sausen småkoke og redusere i 10-15 min.
Rull ut pizzadeigen, og fordel tomatsausen utover.
Legg utover pølseskiver og dryss over revet ost.
Rull deigen sammen til en stor pølse.
Skjær til slutt deigen i skiver (ca. 2 cm tykke), og legg de på et stekebrett med bakepapir.
Stek i ovnen etter anvisning fra pizzabunnpakken (eller til du ser at rullene begynner å bli gylne).
Avkjøl på rist, før du pakker de med i tursekken eller piknik-kurven.

Barna elsker disse pizzasnurrene, så husk å lage nok. De store har nemlig også en tendens til å forsyne seg av disse!

 

Snurrer med en smak fra middelhavet

SNURRER FOR STORE

(til 10 -12 snurrer)

Ca. 200 g fersk spinat
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ss crème fraîche
1/2 ts muskat (hvis du har)
1/2 glass fetaost i terninger
6 soltørkede tomater, kuttet små i biter
2 ss sorte oliven
1 pizzabunn*
Olje til steking
Salt og pepper

*Tine har forresten kommet med en pizzabunn med fullkorn og spelt, hvis du ønsker et sunnere alternativ til vanlig bunn.

Skyll spinaten, og surr den i olje.
Når spinaten er myk, tilsetter du hvitløk, crème fraîche og muskat.
Rør godt, smak til med salt og pepper (ikke salt for mye – fetaosten er ganske salt i seg selv).
Rull ut pizzabunnen, og fordel spinatfyllet utover.
Legg utover fetaost, soltørket tomat og oliven.
Rull deigen sammen (til en stor pølse).
Til slutt skjærer du skiver (ca. 2 cm tykke) av pølsen, og legger de på et stekebrett med bakepapir.
Stek i ovnen etter anvisning på pakken, eller til rullene begynner å bli gylne.
Avkjøl på rist, før de pakkes med i tursekken eller i piknik-kurven.

 

OG SÅ AVSLUTTER VI MED EN ENKEL OG SAFTIG SITRONKAKE:

Quatre-quarts med sitronsmak

NYDELIG FORMKAKE MED SITRONSMAK

(1 vanlig brødform)

150 g egg (altså 3)
150 g sukrin
150 g gresk yoghurt
150 g speltmel
2 ts bakepulver
1 klype salt
Zest fra 1 sitron

GLASUR:
2 dl sukrin melis
Saften fra 1/2 sitron

Sett ovnen på 180 grader.
Visp egg og sukrin luftig med en miksmaster i 2-3 min.
Visp inn yoghurt.
Bland sammen mel, bakepulver og salt i en annen bolle.
Bland det tørre med det våte.
Rør til slutt inn ønsket “smak” (i mitt tilfelle sitronzest).
Hell røren over i en smurt brødform, og sett i stekeovnen.
Stek i ca. 25 – 30 minutter, til kaken begynner å bli gyllen (eller til trepinnen er tørr).
Mens kaken avkjøler seg på kjøkkenbenken, lager du glasuren (hvis du ønsker glasur).
Rør ut melis med sitronjus, til du har den konsistensen du ønsker.
Bre utover kaken så pent du klarer, og pakk den forsiktig med deg!

 

FOR Å SLUKKE TØRSTEN, KAN DU JO PRØVE DENNE FRISKE LIMONADEN:

Påskepiknik - nytes med familie og venner

(Gir ca. 1,5 l)

3 dl bringebær
1 dl sitronjuice (fra 2 sitroner)
6 ss sukrin* (alt. sukker)
5 dl vann
2 dl ananasjuice
3 dl boblevann (alt. vann)

Ha alt et desilitermål (bortsett fra boblevann), og miks med stavmikser til alt er most.
Hell i boblevann.
La hvile på kjøkkenbenken en times tid (for å skille skummet fra væsken).
Hell forsiktig over på en flaske (unngå å få med for mye av skummet).
Oppbevares i kjøleskapet/snøen til dere drar på tur.

Jeg foretrekker at limonaden ikke er altfor søt, men hvis du ønsker den søtere er det selvfølgelig bare å tilsette litt ekstra søgning.

 

Påskepiknik - nytes med familie og venner

 

ETTER VINTERFERIE KOMMER PÅSKEFERIE. OG HER KAN DU LESE OM PÅSKEN I PROVENCE!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

SNIPP, SNAPP, SNUTE –

EVENTYRET ER DER UTE!

 

 

2 hendelser på “PIKNIK I VINTERSOLA – MATEN SMAKER BEST UTE!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen