Jeg må innrømme at tartiflette egentlig ikke passer så godt inn på bloggen EVA i PROVENCE. For dette er en rett som nesten må kalles det motsatte av sunt… Samtidig så er det en klassisk rett fra Savoy – og alpene i Frankrike. Så jeg kan jo rettferdiggjøre det litt at jeg deler den i dag.
For tartiflette er rett og slett for godt til ikke å deles! Savoy ligger altså i alpene, og er et område delt mellom Frankrike, Italia og Sveits (hvis jeg ikke tar helt feil…). Og denne retten, som basically består av potetbiter, stekt løk og bacon, toppet med masse smeltet ost – er en rett som er populær på skistasjoner og rundt omrking i små fjellandsbyer. Når du har brukt kroppen, og vært litt aktiv, så trenger du jo litt ekstra med energi. Eller om du bare er en cheeselover – og har et “svakt øyeblikk” (som meg)!
DU TRENGER:
(4 personer)
10 middels store kokefaste poteter, ca. 1 kg
2 store løk, kuttet i tynne halvmåner
Litt smør til steking
2 hvitløksfedd, finhakket
En liten klunk med hvitvin, ca. 1 dl (valgfritt)
200 g røkt bacon, i biter
1 Reblochon (500 g)
Salt, pepper og tørket timian etter smak
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 180 grader, og smør en ildfast form.
Skrell potetene, og kok de i lettsaltet vann, ca. 15 min (litt avhengig av potetene).
De skal være gjennomkokte, men faste!
Stek løken blank på svak varme i litt smør, ca. 5 min.
Ha i hvitløk og alternativt hvitvin, og la surre i ca. 5 min.
Stek deretter baconet i en tørr panne.
Kutt potetene i ringer, ca. 0,5 cm tykkelse.
Fordel halvparten av potetskivene i bunn, og krydre lett med salt, pepper og tørket timian.
Fordel så utover halvparten av løken, og deretter halvparten av baconet.
Del osten i 2 halvmåner, og del deretter hver halvmåne i to (på langs), slik at du får 4 halvmåner.
Kutt én av halvmånene i 4 og fordel utover.
Fordel utover resten av potetene, gi et lett dryss med krydder, og legg deretter på resten av løken og baconet.
Legg til slutt over de tre siste halvmånene, slik at de danner et slags lokk.
Stekes i ovnen til det begynner å bli gyllent på toppen, ca. 25 min.
Skru på grillelementene, og la formen stå i 2-3 minutter for få få en fin farge.
Serveres gjerne sammen med salat – det gjør godt for fordøyelsen!
GLAD I FRANSK MAT? DA MÅ DU PRØVE BLANQUETTE DU VEAU – KLASSISK FRANSK KALVEGRYTE!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
Ååå, dette så kjempegodt ut! Kan osten erstattes med annen ost?
Takk, Kirsten! Du skal finne reblochon i de store dagligvarekjedene. Men du kan visstnok bruke en italiensk fontina eller taleggio (selv om det spørs om det er noe enklere å finne;-).