Syltet rødbet og rødløk er et must til julematen! Sylting er en gammel konserveringsmetode. Og i tillegg til at det smaker godt, er det en super måte å ta vare på mat over lang tid. Du kan sylte både salt/surt og søtt, eksempelvis sure agurker og søtt syltetøy. Og du har alltid et tilbehør som løfter ethvert måltid i kjøleskapet. Det beste av alt – det er mye enklere enn du tror!
Jeg bruker stort sett en 1-2-3 syltelake – altså 1 del sukker, 2 deler eddik, og 3 deler vann. Og det viktigste er egentlig å bruke rene, steriliserte glass og lokk!
Syltet rødbet og rødløk smaker helt nydelig til kjøtt og patéer. Og jeg vil si nesten “et must” til julematen. I tillegg er syltet rødbet og rødløk skikkelig sunt, proppfull av viktige byggeklosser for kroppen (men det kan du lese mer om under oppskriften).
DU TRENGER:
(Gir 2 glass á 5 dl)
LAKE:
1 dl eddik (vanlig 7%)
1,5 dl sukrin/sukker*
3 dl vann
2 små laurbær (valgfritt)
Ca. 15 hele pepperkorn
Ca. 400 g rødbet, kokt, skrelt og skjært i biter
2 små rødløk, skjært i tynne halvmåner
*Jeg bruker litt mindre søtning i akkurat denne laken, siden rødbet og rødløk smaker søtt i seg selv. Og du velger selv om du ønsker å bruke Sukrin (naturlig og kalorifritt søtning fra helsekosten) eller hvitt sukker.
SLIK GJØR DU:
Sørg for å ha rene glass/lokk klare.
Ha ingrediensene til laken i en liten kjele og kok opp.
Fordel rødbet og rødløk i glassene.
Hell over laken, og lukk glassene
La stå på kjøkkenbenken i et døgn, før du setter det i kjøleskapet.
Glasset holder seg i et par måneder i kjøleskapet.
Men her i huset blir det borte før det!
HVORFOR SYLTET RØDBET OG RØDLØK ER SUNT:
Rødbet er den rotgrønnsaken som inneholder mest antioksidanter, noe som er gull verdt for oss mennesker. De beskytter cellene mot frie radikaler og dermed skadelig nedbryting, samtidig som de kan forebygge hjertesykdommer, visse typer kreft og demens. I tilleggg er rødbet rik på både jern og folsyre, i tillegg til å inneholde masse C-vitaminer.
Rødløk er ikke stort dårligere – løk er nemlig en av de sunneste grønnsaken som finnes. Og i tillegg til en rekke vitaminer og mineraler, har også løk først og fremst et høyt innhold av antioksidanter.
VIL DU HA MER RØDBET? PRØV FRISK, ENKEL OG RASK RØDBETSALAT!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!