I morgen er det THANKSGIVING! Og det feires med en nydelig og kremet gresskarpai. Thanksgiving har litt forskjellig betydning rundt omkring i verden, men i det store og det hele feires det for å uttrykke takknemlighet for høstens avlinger – og livets gaver! Og høstens avling er jo absolutt noe å feire.
Gresskarpai er en søt og helt nydelig dessertpai, fylt med blant annet rik gresskarpuré og masse deilig krydder. Og har du ikke prøvd gresskarpai før, er det jaggu på tide! Jeg har “sunnifisert” den tradisjonelle amerikanske Pumpkin pie´n, laget med speltmel og uten sukker. Happy thanksgiving!
DU TRENGER:
(Til en vanlig paiform)
PAIFYLL:
1 butternutgresskar (ca 800 g)
2 egg + 1 eggeplomme
1 dl sukrin gold
0,5 ts salt
1,5 ts kanel
1 ts ingefær
0,5 ts muskatnøtt, malt
0,5 ts kardemomme, malt
0,5 ts nellik, malt
Zest fra en 1/2 liten sitron, økologisk*
2 dl fløte
PAIBUNN:
100 g smør
1 dl sukrin
1 egg
1 ss gresk yoghurt (eller kesam)
Ca 4 dl speltmel
1 liten klype salt
*Zest er det ytterste, gule skallet på sitronen, og det er derfor viktig å bruke økologisk sitron uten sprøytemidler. Og har du ikke en zest-skreller kan du bruke en vanlig ostehøvel. Bare vær forsiktig så du ikke får med det hvite skallet på innsiden (det er bittert).
SLIK GJØR DU:
PAIFYLL:
Sett ovnen på 220 grader, og smør en paiform.
Fjern skinn og frø på gresskaret, og kutt det i terninger.
Bak det i ovnen til terningene er myke, ca 25 min.
Miks terningene til en puré med stavmikser eller blender.
Pisk egg og sukrin i en bolle.
Tilsett krydder og sitronzest.
Bland til slutt inn gresskarpuré og fløte.
Begynn så på deigen.
PAIBUNN:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Pisk smør med sukrin, tilsett deretter egg, yoghurt og salt.
Rør inn mel, litt etter litt. Kna med hendene til du har en smidig, fast deig.
Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut paideigen.
Ha den forsiktig ned i formen, og trykk den lett oppover kantene med fingertuppene (prikk også med en gaffel).
Forstek deigen i 15 min.
Hell paifyllet over i paiformen og stek i 20 minutter.
Stek paien videre i ca 25 minutter (til toppen kjennes stiv).
Dekk over med aluminiumsfolie, hvis kantene begynner å svi seg.
Serveres med en kule is, og en stor takk til naturen og høstens avling!
DU KAN FAKTISK BRUKE GRESSKAR TIL NESTEN HVA SOM HELST. PRØV FOR EKSEMPEL EN SUNNERE VARIANT AV MAC´N´CHEESE. ELLER HVA MED BUTTERNUTGRESSKAR FYLT MED BACON OG CHEVRE? ELLER SELVFØLGELIG EN KLASSISK GRESSKARSUPPE!
JEG BLIR OGSÅ KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!