Du vet de kveldene hvor det er så surt og kaldt ute, at du begynner å fryse bare du titter ut av vinduet..? Det er på disse kveldene du skal lage denne gryta! En skikkelig varmende ildgryte, full av krydder og smak – som varmer deg opp fra innsiden og ut.
Denne ildgryte-, eller feuertopf-oppskriften om du vil, har jeg fått tilsendt av en fast leser. Og både gartneren og jeg likte den så godt, at jeg bare måtte få “låne” den. Og det fikk jeg! Du velger selvfølgelig hvor sterk du ønsker å lage den, her gjelder det å smake seg fram. Men husk at denne ildgryta skal være litt hot!
DU TRENGER:
(Gir ca. 6 posjoner)
800 g renskåret svinekjøtt, kuttet i terninger
2 store løk, finhakket
2 røde paprika, kuttet i strimler
1 grønn paprika, kuttet i strimler
2 ts karri
2 ts malt paprika
2 ts bbq krydder
1 ts chiliflak
0,5 ts kayennepepper
Litt tabasco (jeg brukte ca. 15 dråper)
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
2 dl ketchup*
1,5 dl créme fraîche
1,5 dl hvitvin, tørr
1 liten boks ananas i biter (bruk saften også)
1 liten boks champinjong, avrent
1 dl sylteagurk, hakket i biter
*Bruk gjerne en ketchup med mindre sukker
SLIK GJØR DU:
Finn en stor tykkbunnet gryte, og stek løken blank i litt olje, ca. 5-7 min.
Ta ut løken, tilsett olje, og brun kjøttet over sterk varme, ca. 2-3 min.
Stek halvparten av kjøttet om gangen, så kjøttet blir stekt istedet for kokt.
Ha i løk og paprika, og bland inn krydderet. N.B.! Smak deg fram til din sterkhetsgrad!*
La det steke i ytterligere ca. 5 min, mens du rører rundt
Bland inn resten av ingrediensene, sett på lokket, og la gryten simre over svak varme i ca. 1 time.
Severeres med ris (jeg brukte fullkornsris), en kladd med créme fraîche og godt brød til!
*I originaloppskriften skulle det være to hermetiske peperoni chili, men det hadde jeg ikke så jeg erstattet dette med kayennepepper og chiliflak.
PRØV OGSÅ HJEMMELAGET TIKKA MASALA MED NANBRØD. LETTERE ENN DU TROR!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!