Fennikelgrateng med purre er et nydelig tilbehør som passer til stort sett alt som kommer fra havet. Torsk, laks, kveite, tigerreker, blåskjell… Men det passer også til kjøtt, og er da spesielt godt til lammekjøtt.
Fennikelen er en grønnsak vi nordmenn gjerne går rett forbi i grønnsakshylla, og det er jo så synd. For det er en utrolig spennende ingrediens, både som rå og når den er varmebehandlet. Spiser du den rå er den chrunchy og saftig, og smaker litt lakrisaktig. Og helt super å bruke i salater. Varmebehandler du den, blir den søtere og lakrissmaken litt mildere, og er helt topp å bruke i f.eks. gratenger – akkurat som denne!
DU TRENGER:
(Til 1 ildfast form, ca. 20 x 28 cm)
2 fennikler, kuttet i tynne skiver (ca. 4 mm)*
1 stor purre, kuttet i rundeller
1 liten løk, kuttet i tynne halvmåner
2 hvitløksfedd, finhakket
Olje til steking
5 ss quinoa (ukokt)
1 ss fennikelfrø
En liten smørklatt
1,5 dl gresk yoghurt
1 dl grønnsaksbuljong
1 ss moutarde ancienne (grov sennep)
1 eggeplomme
75 g kremost (f.eks. Philadelphia)
1/2 ts muskat, malt
Fint revet parmesan, ca. 50 g
*PS! Ta vare på den grønne skuddene, og bruk de til å pynte gratengen med til slutt!
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 180 grader, og smør en ildfast form.
Skyll og tilbered grønnsakene.
Stek de i litt olje over middels varme til de er møre, ca. 15-20 min (vend godt rundt innimellom).
Det blir en del grønnsaker, så fordel det gjerne i 2 stekepanner.
Strø over quinoa, og gjerne fennikelfrø og en liten smørklatt – hvis du er en gourmand.
Ha yoghurt, buljong, sennep, eggeplomme, kremost og muskat i en beholder, og miks med en stavmikser.
Bland sammen grønnsaker og yoghurtblandingen, og ha det over i den ildfaste formen.
Strø over et tynt lag med revet parmesan.
Gratiner i ovnen til osten begynner å bli gyllen, ca. 25-30 min.
La gratengen hvile i 5-10 min på kjøkkenbenken før servering.
PRØV OGSÅ FRISK FENNIKEL COLE SLAW SERVERT MED LAKSEBURGER OG AVOKADOSALSA!
FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK FOR DAGLIG MATINSPIRASJON!
BON APPÉTIT!