BOEUF BOURGUIGNON – KLASSISK FRANSK OKSE- OG RØDVINSGRYTE

Boeuf bourgeon

Boeuf bourguignon er en klassiker fra det franske kjøkkenet. En kraftig gryte med oksekjøtt kokt i vin fra Bourgogne. Boeuf bourguignon trenger litt tid til å godgjøre seg i gryta, men er faktisk en enkel middag å tilberede. Jeg lager alltid en stor porsjon, fordi den smaker helt fantastisk når mørket og kulda setter inn.

Du kan bruke storfekjøtt av høyrygg, eller bog uten bein (eller rett og slett spørre i slakterdisken). Ellers så bruker jeg gjerne et stykke røkt bacon, som jeg kutter i terninger. Og så koker jeg potetene i gryta, jo enklere – jo bedre! Men får du ikke plass til potetene, kan du selvfølgelig koke de ved siden av. Det er også godt å servere denne gryta med en rustikk potetmos!

 

Boeuf bourgeon

 

DU TRENGER:

(Gir 8 posjoner)

1,5 kg oksekjøtt
Smør/olje til steking (jeg bruker ca. 25 g smør + 2 ss olje)
4 gulrøtter, kuttet (i ca. 2 cm lange biter)
1 gul løk
2 hvitløksfedd, finhakket
4 ss mel
5-6 dl rødvin (fra Bourgogne selvfølgelig)!
5 dl vann + 2 terninger oksebuljong
1 bouquet garni*
200 g røkt bacon, kuttet i terninger
250 g sjampinjong, renset og kuttet i 4
1 dl sølvløk
Ca. 20 små poteter (eller så mange poteter du trenger), skrelt**
Salt og pepper etter smak

*Bouquet garni er en tørket krydderblanding, som er knyttet sammen som en liten blomsterbukett. Har du ikke det kan du bruke 2 tørkede laurbær + et par kvister rosmarin + 1 god ts tørket timian (laurbærene/rosmarinen fjernes før servering).

**Jeg koker gjerne potetene i samme gryte. Er det ikke nok væske kan du helle over litt mer buljongvann, og evt. litt vin. Eller du kan koke potetene i egen kjele.

 

SLIK GJØR DU:

Kutt kjøttet i passe store biter (ca. 3×3 cm).
Kutt av endene på løken, skrell den og kutt den i 8 båter.
Bruk en tykkbunnet gryte, og brun kjøttbitene ha i litt olje/smør på alle sider (over høy varme), ca. 5 min.
Jeg har en relativt liten gryte, så jeg gjør dette i to omganger.
La kjøttet hvile på kjøkkenbenken.
Ha i løk og gulrøtter, og stek i ca. 5 min, mens du rører godt.
Legg tilbake kjøttet i gryta, og bland inn melet, slik at de dekker alle bitene i gryta.
Vend godt rundt, og pass på at det ikke svir seg i bunnen.
Hell over vin og buljong, og tilsett hvitløk og krydderurter.
Stek baconet i litt olje, og ha det over i gryta (hell av overflødig fett, hvis det er for mye).
Kok opp under lokk, og la simre over lav varme i ca. 1,5 time.
Smak til med eventuelt salt og pepper.
Ha i sopp, sølvløk og poteter, og la alt småkoke til potetene er ferdigkokt (for meg tok det ca. 45 min).

 

Boeuf bourgeon

 

DU MÅ OGSÅ PRØVE BLANQUETTE DU VEAU – EN KLASSISK FRANSK – OG HELT NYDELIG – KALVEGRYTE!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

4 hendelser på “BOEUF BOURGUIGNON – KLASSISK FRANSK OKSE- OG RØDVINSGRYTE”

  1. May-Britt D'Este

    Denne skal vi prøve i helgen. Vi skal skikkelig storkose oss! Takk for at du deler oppskriften

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen