Så var det årets siste dag. 2017 er straks over, og det er like greit, spør du meg. For jeg har store forventninger til 2018. Men først skal det nytes med god mat og drikke!
Her nede ved solkysten Coté d´Azur, står det ofte skalldyr på menyen på nyttårsaften, og det gjør det her i huset også. Vi starter med litt østers og champagne, deretter scampi på en avokadopuré, så en mille-feuille (lag på lag) med røkelaks og mascarponekrem, deretter gratinerte blåskjell med hvitvin og fløtesaus, og til slutt en sopprisotto med kamskjell. Så er planen og avslutte det hele med hjemmelaget konfekt, men vi får nå se…
AVOKADOPURÈ MED KORIANDER OG SCAMPI
DU TRENGER:
(Til 2)
1 avokado, moden
1 ss løk, finhakket
1 ss rømme (jeg brukte lett)
1/2 sitron
6 scampi
1/2 ts paprikapulver
Koriander
Salt, pepper, kayennepepper (etter smak)
SLIK GJØR DU:
Mos avokado og løk med en stavmikser.
Skvis sitronen over, og tilsett rømmen.
Bland godt, og smak til med krydder.
Dander avokadopuréen og scampiene i fine glass.
Dryss til slutt over koriander.
Oppbevares kaldt til det skal serveres.
GRATINERTE BLÅSKJELL MED HVITVIN OG FLØTE
DU TRENGER:
(Til 2)
1/2 nett blåskjell
2-3 dl hvitvin
3 sjalottløk, hakket
2-3 hvitløksfedd, finhakket
Ca 1 dl fløte
Ca 100 g smør
Brødrasp
Salt og pepper etter smak
SLIK GJØR DU:
Vask og rens blåskjellene.
Fres løk og hvitløk i litt smør i en kjele, og hell i hvitvinen.
Tilsett blåskjellene med en gang det koker.
Damp blåskjellene til de åpner seg (2-4 minutter).
Sett et dørslag i en kjele, rør rundt og hell skjellene i dørslaget.
Sett kjelen med kraft på en kokeplate, og tilsett fløten.
Kok til sausen har tyknet litt. Smak til med salt og pepper.
Legg folie på en stekeplate, del skjellene og legg på den halvparten med kjøtt på.
OBS! Skjell som ikke har åpnet seg må kastes!
Smelt smøret i en liten kjele.
Fyll skjellene med kraft og brødrasp, og fordel så det flytende smøret over.
Stekes midt i ovnen på ca 170 grader i ca 12-15 min (eller til de blir gyldne).
MILLE-FEUILLE AV RØKELAKS OG MASCARPONEKREM
DU TRENGER:
(Til 2)
200 g røkelaks i skiver
150 g mascarpone
1 sitron
Gressløk, hakket
Salt og pepper
SLIK GJØR DU:
Ha mascarponen i en bolle og skvis sitronen over.
Visp med en gaffel slik at sitronen blandes godt inn.
Smak til med gressløk, salt og pepper.
Legg røkelaksen og mascarpone-kremen lagvis.
Dryss litt gressløk over, og skvis den siste dråpen ut av sitronen.
Server!
GODT NYTTÅR & BON APPÉTIT!