Når våren endelig begynner å sette seg – med mildere luft, små spirer i jorda og mer lys gjennom vinduet – da kjenner jeg alltid på lysten til å lage mat som speiler nettopp det: noe grønt, lett og levende. Voilá – sprøstekt asparges med frisk urtedipp!
Asparges er for meg et av de aller tydeligste vårtegnene på kjøkkenet. De første buntene i butikken betyr at vi går inn i en ny sesong – og denne retten er en av mine absolutte vårfavoritter: sprøstekte asparges med parmesan, sesamfrø og hjemmelaget brødrasp, servert med en kremete, syrlig urtedipp med gresk yoghurt, sitron og friske urter. Dette er en rett som både ser lekker ut og smaker helt fantastisk – samtidig som den er overraskende enkel å lage. Server den som en liten forrett, som en del av et tapasbord, eller bare som en skikkelig god grønnsakssnack når du har lyst på noe sprøtt og salt (uten å ty til potetgull). Dette er vår på tallerkenen – akkurat sånn vi liker det !
DU TRENGER:
1 bunt asparges, 500 g
1 (toppet) ss mel
1,5 dl brødrasp*
3 ss sesamfrø
50 g parmesan, revet fint
2 egg
Maldonsalt
Olje til steking
FRISK URTEDIPP:
150 g gresk yoghurt
1 ts dijonsennep
2 ss dill, finhakket
1 ss basilikum, finhakket
1/4 sitron, presset + finhakket sitronzest
Salt og pepper
*Jeg bruker gjerne en gammel, grov baguette, og river den til små smuler på det fineste jernet.
SLIK GJØR DU:
Bruk en høy stekepanne, fyll den opp til halvparten med vann, ha i 1 ss salt + 1 ts sukker, og kok opp.
Knekk av den nederste delen på aspargesen, du finner lett det naturlige bristepunktet.
Ha i aspargesen og la de koke til de er møre, ca 2 minutter.
Skyll de i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
Tørk de lett med et kjøkkenhåndkle, og strø over mel (ikke over tuppene).
Visp eggene, ha de i en dyp tallerken.
Bland sammen brødrasp, sesamfrø og parmesan.
Hold aspargesen i toppen, og dypp den i eggeblandingen (fra midten og ned).
Strø over godt med brødraspblandingen (det skal helst dekkes rundt hele).
La de hvile på ei fjøl, mens du gjør deg ferdig med alle aspargesen.
Ha 1-2 ss olje i en stor, flat stekepanne, og stek aspargesen i ca. 2-3 min.
Snu de forsiktig rundt, til de er gylne og fine rundt “det hele”.
Gjør det i 2 eller 3 omganger, slik at de ikke blir liggende for tett i pannen.
FRISK URTEDIPP:
Bland sammen alle ingrediensene til dippen, og smak til med salt og pepper.
Strø over maldonsalt og sesamfrø, og server med frisk urtedipp!
PRØV OGSÅ DE FRANSKE OG NYDELIGE EPLEROSENE !
HUSK Å FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK – FOR DAGLIG MATGLEDE OG FARGERIKE OPPSKRIFTER FRA MIDDELHAVET!
BON APPÉTIT!