Bakt gulrotsuppe med røde linser er middelhavsmat som både smaksløkene og kroppen din vil digge! Og hvis du lurer på hva jeg mener med bakt suppe, så betyr det rett og slett at du baker grønnsakene i ovnen, før du mikser alt sammen til en suppe. Og det som skjer når du baker grønnsakene først, er at du får en fyldigere, søtere og enda bedre smak! (PS! Hvis du ønsker kan du bake grønnsakene kvelden i forveien, så lager du denne næringsrike suppen ferdig på under ett kvarter)!
I suppen finner du næringsrik kraft, som gjør underverker for immunforsvaret, fordøyelsen og tarmen. Men har du ikke kraft, kan du bruke hønsebuljong, eller grønnsaksbuljong for vegetar. Deretter har du linser, som er rik på proteiner (og som fungerer som kroppens byggeklosser) og kostfiber (som igjen bidrar til en god metthetsfølelse og god struktur i suppen). For ikke å snakke om et stabilt blodsukker, som er gunstig for oss alle! Og så toppes suppetallerkenen med et deilig touch av Middelhavet : grove, sprøstekte krutonger, syrlig yoghurtkrem og timian.
PS! Er du glad i asiatisk, kan toppe med kokosmelk og koriander istedet.
DU TRENGER:
(Til 4 sultne personer)
Ca. 900 g gulrøtter, skrelt og kuttet i grove stykker
3 sjalottløk, skrelt og kuttet i to
1 hel hvitløk
2-3 ss olivenolje
1 ts spisskummen, malt
1 ts ingefær, malt
1 ts timian, tørket
1/2 – 1 ts chiliflak
2 liter hønsebuljong*
3 ss tomatpuré
1,5 dl linser, skylt*
* For vegetarsuppe, kan du bruke grønnsaksbuljong.
**Du kan også bruke 1 pk ferdigkokte, skylte linser (230 g), tilsettes par min før ferdig koketid.
SPRØSTEKTE KRUTONGER:
4 skiver grovt brød (gjerne noen dager gammelt)
1 god neve gresskarkjerner
Litt olje
1 klype salt
SYRLIG YOGHURTKREM:
1,5 dl gresk yoghurt + 2 ss presset sitron
Frisk timian
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 200 grader, og smør en stor, ildfast form.
Ha gulrøtter og sjalottløk i formen.
Fjern overflødig skall på hvitløken, og kutt vekk toppen (ca. 1/3 del av hvitløken).
Sett hvitløken i midten, og ringle over godt med olje.
Krydre med spisskummen, ingefær, timian og chiliflak, og vendt alt godt rundt.
Bak i ovnen til gulrøttene er myke, ca. 40 min.
Ha grønnsakene over i en stor kjele, press ut hvitløkskjøttet fra skallet og hell over buljong.
Miks med en stavmikser til du har en helt jevn suppe.
Bland inn tomatpuré og linser, kok opp, og la simre til linsene er ferdigkokt (ca. 10 min).
SPRØSTEKTE KRUTONGER:
Kutt brødet i små terninger, og ha de over i en liten ildfast form.
Strø over gresskarkjerner, og ringle over olje (vend det godt rundt).
Strø over salt, og rist de i ovnen til de er sprø og begynner å bli gylne, ca. 10 min.
Server suppen med krutonger, syrlig yoghurtkrem og frisk timian – voilá!
PRØV OGSÅ NYDELIG OG BAKT TOMATSUPPE MED FETAOST OG SPRØ KRUTONGER
FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK FOR LETT OG GOD MATINSPIRASJON!
BON APPÉTIT!