I Norge er påsken en stor høytid. Da har nesten alle fri, ihvertfall fra onsdag til mandag, og vi reiser enten på hytta eller nyter fridagene hjemme. Og påsketradisjonene står i kø. Det arrangeres påskerenn, barna får påskegg, vi spiser påskelam, vi pynter med påskekylling, vi har påskeappelsin i tursekken, vi må ha påskemarsipan, vi ser på påskekrim, vi løser påskekryssord… Det er liten tvil om at vi nordmenn nyter påsken.
I Frankrike er også påsken en viktig høytid, men ikke like innholdsrik som den norske. Her jobbes det fulle arbeidsdager, de minste er i barnehagen, og alle barn fra tre år og oppover er på skolen. Heeele uka. Og butikkene er selvfølgelig oppe hver dag. Alt er egentlig som normalt, bortsett fra 1. og 2. påskedag – da er det endelig fri! Og da møtes ofte familie og venner til en stor lunsj, og det arrangeres gjerne en Chasse aux oeufs (jakten etter egg) for barna.
Chasse aux oefs starter egentlig med den gamle katolske skikken der franske kirkeklokker stilnes mellom skjærtorsdag og 1. påskedag. Kirkeklokkene står altså stille i to dager for å sørge Jesu korsfestelse, og de begynner først å ringe igjen 1. påskedag. Denne gangen for å kunngjøre Jesu oppstandelse. Og i følge legenden Cloches volant (flyvende bjeller) får alle kirkeklokkene i Frankrike små vinger, og de flyr over til Vatikanet i Roma for å bli velsignet av paven. 1. påskedag flyr klokkene tilbake, og med seg har de små egg som de slipper ned i hagene på sin vei… Så i Frankrike er det faktisk kirkeklokkene som leverer påskeegg, og ikke påskeharen.
Opprinnelig ble det gjemt “ekte” egg, malt og dekorert av barna selv, mens det idag stort sett går i sjokolade. Så da gjemmes det sjokolade-egg rundt omkring i hus, hager og parker – ja, stort sett der folk ferdes. Og så løper barna rundt og leter. Og spiser sjokolade-egg. Det blir også arrangert “offisielle” Chasse aux oeufs i noen byer og av diverse organisasjoner, og det finnes faktisk egne nettsider som forteller deg hvor du finner disse. Så Chasse aux oeufs er en stor begivenhet.
Men vi arrangerer jakten selv, i vår egen hage (eller mammas hage for å være korrekt). Sånn sett kan vi nyte en deilig OG rolig lunsj i påskesola, mens treåringene løper storfornøyd rundt og leter etter egg. Og i år ble jeg faktisk inspirert av en fransk venninne som fortalte at hun og søsteren pleide å male sine egne egg, som deretter ble fylt med sjokolade, og til slutt gjemt i hagen. Og det var en stor suksess her også! Dog litt klissete…
Maten er (som den alltid er i Frankrike) viktig, og 1. påskedag står det ofte lam på menyen, akkurat som i Norge. Det finnes ikke noen spesiell påskedessert som jeg vet om, men måltidet avsluttes gjerne med noe “sjokoladete” i en eller annen variant.
Og i år ble det tradisjonell lammestek med fløtegratinerte poteter. Oh-la-la, så godt! Og måltidet ble avsluttet med den italienske klassikeren; tiramisu. Mamma mia! Oppskrift på tiramisu finner du her!
Nå skal vi fortsette å nyte denne påskedagen, solen og våren som har slått ut i full blomst!
HVIS DU ER LIKE GLAD I PÅSKEMARSIPAN SOM MEG, BURDE DU PRØVE DISSE NESTEN SUKKERFRIE KOLIBRIEGGENE!
GOD PÅSKE!
Interresant lesning som vanlig, og jeg lære nye ting om franske påsktradisjonef.Takk skal du ha, og Gpd Påske til deg og dine 😊🎵❤
Avec plaisir, Reidun! Og riktig god påske selv:-)
Flott å ta del i franske tradisjoner gjennom deg, Eva. 🧡
Så hyggelig å høre! Jeg deler gladelig:-)