LAG DIN EGEN TOMATCOULIS OG NYT SOLMODNE TOMATER HELE VINTEREN! (HERMETISERTE TOMATER)

Hjemmelaget tomatcoulis - hermetiserte tomater

Smaken av sommerens røde, saftige og solmodne tomater kan ikke sammenlignes med vinterens bleke kopi. Så benytt sensommeren til å lage din egen hjemmelagde tomatcoulis! Eller hermetiserte tomater, som de også kalles. Kok tomatene, krydre med hvitløk og de urtene du liker best, og steriliser de på glass. Det tar litt tid, men fremgangsmåten er enkel.

Og slik kan du lett hente fram din egen smaksrike tomatcoulis neste gang du skal lage spaghetti bolognese eller for eksempel pizzasaus. Eller en deilig gryterett når kulda virkelig setter inn. Vinterens tomatretter vil smake så mye bedre – det garanterer jeg!

Å lage egen hjemmelaget tomatcoulis er virkelig en investering – ikke bare for smakens skyld, men også for helsa. Alle vet jo at tomaten er sunn, den er blant annet rik på A- og C-vitaminger. Men den regnes også som den beste kilden til en av naturens mest effektive antioksidanter lykopene. Og jo rødere tomaten er, desto mer lykopene inneholder den!

 

Hjemmelaget tomatcoulis - for smakens og helsas skyld!

Enkelte kan kanskje la seg skremme av ordet “hermetisering”, men det er faktisk det enkleste ved hele oppskriften! Du må bare sørge for å ha rene glass og lokk. Og bruk lokk som har “klikk-funksjon” (en sirkel du kan trykke på i midten av lokket, se bildet under). Da kan du lett sjekke at glassene faktisk er hermetisert. Kan du ikke klikke på lokket betyr det at glasset er helt tett (og dermed hermetisert).

Fyll glassene med den kokende tomatcoulisen (vær forsiktig så du ikke brenner deg!), skru på lokket så hardt du klarer, og sett glasset på hodet. På den måten presses all overflødig luft ut. Når glasset er helt kaldt, snur du det på hodet. Da skal du normalt kunne trykke på lokket, uten at det kommer klikkelyd. Og vôila – glasset er hermetisert!

Skulle glasset mot formodning ikke være hermetisert, kan du koke det fylte glasset i en stor kjele i cirka 20 minutter. Er glasset fortsatt ikke hermetisert, er det antageligvis noe galt med lokket.

 

Hjemmelaget tomatcoulis - for smakens og helsas skyld!

 

DU TRENGER:

(Gir ca. 8 glass á 300 ml)

Ca. 5 kg tomater*
5-6 fedd hvitløk, finhakket
3-4 laurbærblader
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
Ca. 2 ss sukrin/sukker
1 potte basilikum (bruk kun bladene), finhakket**

* Jeg fylte et stekebrett med ca. 15 mellomstore til store tomater.
**Bruk det krydderet/krydderurtene du foretrekker.

 

SLIK GJØR DU:

Sett ovnen på 200 grader og legg bakepapir på et stekebrett.
Fyll brettet med tomatene, og la de bake til skinnet løsner (ca. 20-30 min).
La tomatene avkjøle seg, før du fjerner skinnet og den harde stilken.
Ha tomatkjøttet i en kjele, og kok opp.
Tilsett laurbær og hvitløk, og la alt koke til sausen er redusert med ca. 30%.
Krydre med salt og pepper, og smak til med sukker.
Tilsett basilikumen, og la det koke i ca. 1 min.
Fordel coulisene i glass, og sett på lokket (vri godt til).
Sett glasset på hodet, og la de stå helt i ro til det er helt avkjølt.
Snu glassene og sjekk om du får en klikke-lyd.*
Oppbevares mørkt og kjølig.

*Har ikke all luften forsvunnet, kan du hermetisere de på nytt ved å koke glassene i kokende vann, i ca. 20 min. Mer om hermetisering kan du lese om lenger opp i innlegget. 

 

Hjemmelaget tomatcoulis - hermetiserte tomater
Tomatcoulisen skal være relativt tykk i konsistensen.

 

LAG OGSÅ DIN EGEN RATATOUILLE – DEN KLASSISKE GRØNNSAKSSTUINGEN SOM PASSER TIL ALT!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

2 hendelser på “LAG DIN EGEN TOMATCOULIS OG NYT SOLMODNE TOMATER HELE VINTEREN! (HERMETISERTE TOMATER)”

  1. Astrid Løngaard Sjursen

    Hei !
    Tusen takk for alle dine innspill. Kjempefine oppskrifter !
    Jeg får ikke til å printe ut oppskriftene dine, f eks slik som her.
    Råd mottas med stor takk.
    Beste hilsener
    Astrid

    1. Hei Astrid! My pleasure!
      For å printe ut kun oppskriftene må jeg finne og installere en slags plugin (teknisk dibbedutt) på bloggen. Og det har stått på listen lenge, så lenge at jeg har glemt det av en liten stund. Så takk for påminnelsen. Jeg må se om jeg finner en løsning på dette! God dag til deg (litt i etterkant). Klem fra Eva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen