Torsk er min favorittfisk. Aller helst fersk fra fiskebåten. Og på en andreplass, fra fiskedisken. Men på en god tredjeplass, fra frossendisken. For tilbereder du torsken i deilig hvitvinssaus med cherrytomater “on the top”, så smaker den nydelig uansett!
Fennikelgrateng er det perfekte tilbehøret til fisk, og denne godsaken er ladet med gulrøtter og purre i tillegg. Så med denne middagen får du en stor del av 5 om dagen-kvoten din. Topp med ristede pinjekjerner, og voilá!
DU TRENGER:
(Til 4 personer)
4 torskefileter
Salt og pepper
2 ss olivenolje + pensling av fisken
2 hvitløksfedd, finhakket
1 klype chiliflak
30 cherrytomater, kuttet i to
1,5 dl tørr hvitvin (evt. eplejuice)
1/2 liten økologisk sitron, presset + 1 ts sitronzest
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 dl olivenolje
FENNIKELGRATENG:
2 fennikler, kuttet i tynne, tynne skiver
4 gulrøtter, kuttet i tynne, tynne halvmåner
1 purre, kuttet i tynne rundeller
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss olje til steking
1 dl vann
1 dl parmesan, fint revet
1 dl fløte, lett eller vanlig
1 ts frisk timian
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts muskatnøtt, malt
1 klype chiliflak
1 dl pinjekjerner
1 dl tørket brødrasp
SLIK GJØR DU:
Begynn med FENNIKELGRATENGEN:
Sett stekeovnen på 200 grader, og smør en ildfast form.
Klargjør grønnsakene, og stek de i litt olje mens du rører rundt innimellom, ca. 5 min.
Hell over vann, og la det surre til alt vannet er fordampet.
Ha grønnsakene over i formen, og bland inn parmesan, fløte og krydder.
Strø over brødrasp og pinjekjerner, og stek i ovnen til overflaten begynner å bli gyllen, ca. 30-40 min.
Pensle torskefiletene med litt olje og krydre godt med salt og pepper.
Bak i ovnen til fisken er lett å dele i flak, ca. 12-13 min.
Fres hvitløk og chiliflak i olje i ca. ett min.
Ha i cherrytomatene, og la det simre i ca. 10 min.
Tilsett hvitvin, kok opp, og ha i basilikum, sitron (juice og zest) og salt og pepper.
La det simre i 2-3 min.
Ha fiskestykkene over i stekepannen, og server straks med fennikelgratengen.
PRØV OGSÅ EN AV BLOGGENS MEST POPULÆRE TORSKEMIDDAGER: BAKT TORSK I KRYDDERSMØR MED BLOMKÅLRIS!