JEG HAR EN HØNE Å PLUKKE MED DEG – KRAFTKOKING!

Jeg har en høne å plukke med deg - kraftkoking

De fleste har vel hørt om kraftkoking, og at kraft er bra for kroppen. Men de færreste vet kanskje hvorfor. Kort fortalt så er kraften proffull av helende næringsstoffer. Blant annet kollagen og gelatin, i tillegg til betennelsesdempende stoffer og mineraler. Kollagen er det proteinet som hjelper til med å bygge opp hud, brusk, negler og hår. Kollagen inneholder også aminosyrer (prolin og lysin) som kan bidra til mindre betennelser og en sterkere kropp. Gelatin er kokt kollagen, og gir de samme helseeffektene som kollagen.

Ved å bruke regelmessig kraft i matlaging, kan du altså styrke skjelettet og tarmfloraen, dempe betennelser, styrke immunforsvaret. Du kan styrke huden, redusere aldringstegn, redusere cellulitter, og faktisk gi deg bedre søvn. Som du sikkert skjønner nå – dette er ingenting å vente med. Kom igang med kraftkoking i dag!

 

Kraftig-blomkalsuppe
Kraft(ig) blomkålsuppe med crispy chorizo – laget på kraft

 

Kraftkoking er enkelt. Det eneste du trenger er skrog og bein, og det kan du for eksempel bestille fra enkelte gårder. Men det enkleste er å kjøpe en hel kylling – og koke kraft fra den. Og da er det viktig å bruke økologisk kylling. Den er litt dyrere enn en vanlig kylling, men du får mye mer igjen hvis du velger et dyr som har spist godt og levd et liv i “frihet”. Både når det gjelder smaken – og når det kommer til helsegevinstene.

Du kan også koke kraft fra økologisk høne, hvis du finner det i frysedisken. Eller selvfølgelig fra andre andre dyr som okse og vilt. Fremgangsmåten er den samme, men den mildeste og mest nøytrale kraften får du fra kylling.

 

Sunn og styrkende tomatsuppe
Sunn og styrkende tomatsuppe – laget på kraft.

 

DU TRENGER:

1 økologisk kylling
3-4 liter vann
3-4 ss eplesidereddik

Tilsett gjerne litt smak med et par hvitløksfedd og en urtebukett!

 

SLIK GJØR DU:

Ha kyllingen i en stor gryte, og fyll opp med vann til det dekker ca en centimeter over kyllingen. Kok opp, og sett gryta i slowcookeren din. Har du ikke slowcooker eller wonderbag, lar du la gryta trekke over lav varme. Kraften skal helst ikke koke, kun holdes varm nok til at prosessen går sin gang.

Etter 2 timer i slowcookeren er det på tide å ta ut kjøttet. Ta ut kyllingen (la den renne av seg i gryta), og legg den på et fat. La den avkjøle seg nok til at du klarer å skjære av stykkene.  Legg kjøttet til side (men ta for all del vare på det, og bruk det til andre ting), legg skroget og skinnet tilbake i gryta. Tilsett eplesidereddik, og eventuelt urter og hvitløk – og kok opp. Når gryta igjen koker, setter du den tilbake i slowcookeren. La den stå der i minst 12 timer. Eventuelt kan du koke opp kraften på nytt, og la den stå i nye 12 timer (jo lenger den står, jo flere næringsstoffer får bli med i kraften din).

La kraften avkjøles, før du fjerner skrog og bein med en øse. Og vôila – nå har du flere liter med ferdig kraft!

 

Jeg har en høne å plukke med deg - kraftkoking

Når du koker kraft av kylling så blir det gjerne 3-4 liter med kraft. Og så fort kraften er avkjølt, pleier jeg å fryse ned kraften i porsjonstørrelser på 5 desiliter. Vanligvis bruker jeg plastbokser (uten BPA), men mine bokser var allerede fylt med andre ting i fryseren. Så i dag måtte jeg ty til brødposer.

Det blir også en del kyllingkjøtt “til overs”. Og dette er helt supert å bruke i for eksempel supper. Bare tilsett kjøttet et par minutter før servering (det er jo allerede kokt). Ellers så kan det brukes i paier, omeletter og gratenger. Du kan også lage en påleggssalat ved å blande kyllingkjøtt sammen med litt majones, crème fraîche, sennep og krydder. Så frys ned det strimlede kyllingkjøttet, her trenger ingenting å gå til spille!

 

Spicy tom kha gai - thaisuppe for hvermansen
Spicy og smakfull Tom kha gai suppe – her ble både kraft og kyllingkjøtt brukt!

 

Så ikke nok med at du sitter igjen med 3-4 liter kyllingkraft. Du har også nok kjøtt til to middager. Og attpåtil er det miljøvennlig! Nok snakk – på tide å lage kraft!

P.S. Fryser du ned kraft i brødposer, bør du legge de i en bolle under opptiningen. Brødposene har nemlig en tendens til å lekke litt etter fryseprosessen.

 

Jeg har en høne å plukke med deg - kraftkoking

 

KLIKK HER FOR FLERE DEILIGE SUPPER BASERT PÅ KRAFT!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen