Hokkaidogresskar fylt med kremet byggotto og sprøstekt coppa er en sann nytelse, både for øyne og sjel. Byggotto er som en næringsrik risotto, som inneholder kostfiber som gir forøyelsen noe å tygge på, bokstavelig talt. En varmende koserett som metter behagelig i magen, med en perfekt blanding av en mild og litt nøtteaktig smak fra gresskaret, kremet fløte, spennende salvie og salte smaker fra parmesan og sprøstekt skinke.
Gresskar er en grønnsak de bruker mye her i Frankrike, og nå er den akkurat kommet i sesong. Noe som i alle fall gjør mitt hjerte hopppende glad! Gresskaret er nemlig som en slags “swiss army knife”. Det er rikt på næring, og fattig på kalorier. Og det kan brukes til det meste: varmende supper og gryter, puréer og gratenger som næringsrikt tilbehør, og brød, kaker og søtsaker.
Det finnes over 700 sorter gresskar, og alle kan spises. Men du skal selvfølgelig se etter spisegresskar i butikken. I denne oppskriften har jeg brukt hokkaidogresskar, som opprinnelig kommer fra Japan. Og dette gresskaret er kjent for sin intense oransje farge og fruktkjøtt, som blant annet er svært rikt på antioksidanter. Og det har en litt nøtteaktig og mild smak. Skallet er såpass mykt at det faktisk kan spises i sin helhet når det er varmebehandlet. Og det som gjør denne retten ekstra morsom, er jo at du kan servere den i sitt eget skall!
DU TRENGER:
(Til 4 personer)
2 hokkaidogresskar, medium store
1 løk, hakket
1 ss smør + 1 ss olje til steking
2 hvitløksfedd, finhakket
4 dl byggryn
1,5-2 ss salvieblader, kuttet fint
1 ts timian, tørket
Ca. 1/2 ts muskatnøtt, revet
Ca. 8-9 dl hønsekraft, evt. hønsebuljong
1 dl hvitvin, evt. eplejuice eller kraft/buljong
0,5 dl fløte
1 dl parmesan, revet fint + topping
Salt og pepper etter smak
8 skiver sprøstekt coppa, evt. spekeskinke eller bacon*
Gresskarkjerner + salvieblader til pynt
*Grill de i ovnen til de er sprø – følg med så de ikke brenner seg!
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 200 grader, og legg opp et stekebrett med bakepapir.
Skyll gresskarene, kutt de i to på midten.
Kutt vekk stilk og bunn i et tynt lag, slik at de blir lettere å få til å stå.
Fjern frømassen med en skje.*
Pensle gresskarkjøttet med litt olje, og bak i ovnen til det er mykt, ca. 45 min.
Stek løken blank i smør og olje, ca. 3-4 min.
Ha i hvitløk, og stek i 1 min.
Ha i byggryn, og bland det godt rundt i løken.
Hell over hvitvin, og la det trekke inn i grynene.
Bland inn krydder.
Hell over ca. 2,5 dl hønsekraft/buljong, og la det trekke inn i grynene.
“Vann” byggottoen med mer kraft/buljong, ca. 2-3 dl, og la det trekke inn i grynene mens du blander rundt.*
Gjenta prosessen til grynene er gjennomkokt, og har en god konsistens (de skal være “al dente”).
Skrap ut gresskarkjøttet med en skje, la det være igjen ca. 0,5 cm (slik at skallet ikke blir for tynt).
Bland gresskarkjøttet inn i byggottoen, sammen med fløte og parmesan.
Smak til med salt og pepper, bryt opp sprøstekt coppa, spekeskinke eller bacon, og vend det inn.
Server byggottoen i hvert sitt hokkaidoskall, og topp med parmesan og friske salvieblader til slutt.
*Frøene kan tørkes, og brukes som topping i f.eks. salater eller gryter senere. De er både næringsrike, gode og gir chrunch til måltidet! Se oppskrift HER!
**Når man lager risotto/byggotto, så skal man ikke helle over all væsken på en gang. Man skal “vanne” den med væske, la væsken trekke helt inn, før du heller over mer væske. Og dette gjentar du helt til risen/grynene er ferdigkokt, og har riktig konsistens. PS! Byggryn er litt fastere i konsistensen enn risottoris.
PRØV OGSÅ KREMET BLOMKÅLRISOTTO MED CHORIZO OG SOPP – SUNN COMFORTFOOD SOM METTER GODT I MAGEN!
FOR SUNN OG DIGG MATINSPIRASJON, FØLG MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!