FARGERIKE CAMARGUE – MED SINE HVITE HESTER, SORTE OKSER OG ROSA FLAMINGOER

Magiske Camargue

Frankrike er et stort land, og jeg har fortsatt bare sett en liten brøkdel. For det er jo gjerne sånn at når du flytter utenlands, så går feriene stort sett “hjem” til det kalde nord. Selvfølgelig for å være sammen med venner og familie, men også for å gjøre barna til nordmenn. Det er viktig!

Men ihvertfall en gang i året, tar gartneren oss med på oppdagelsesferd i dette landet som faktisk byr på alt. Og i år satte vi nesen mot Camargue – området som er mest kjent for sine vernede naturområder og fargerike dyreliv. Blant annet hvite hester, sorte okser og rosa flamingoer. 

 

Camargue
Middelalderbyen Aigues-Mortes er et must når du er i Camargue!

 

“TEKNISK SETT SÅ ER CAMARGUE
FAKTISK EN ØY”

 

Camargue er et stort område som ligger sør for Arles, mellom Middelhavet og elva Rhones. Hele 30% består av enten innsjøer eller sumpland – og teknisk sett så er Camargue faktisk en øy, ettersom det er helt omringet av vann.

Både Arles og Saintes Maries de la Mer kniver om å kalle seg hovedstaden i Camargue. Men saken er vel egentlig at det ikke finnes noen hovedstad. Det er et område bestående av saltvannslaguner, sandrev og sumper – og et rikt flora- og dyreliv!

 

Camargue

Det første som skjedde da vi kjørte inn i Camargue, var at stillheten senket seg. Litt kjisjeaktig kanskje, og det kan jo skyldes at barna sov (haha). Men når du kjører langs lange sletter og sumpland så langt øyet kunne se, i fargeskalaen beige, grønt og blått – så fikk i hvertfall vi en annen ro i kroppen. Og det er ikke uten grunn at det sentrale området i Camargue har vært vernet som et naturreservat siden 1927!

 

Camargue
Flamingoene kan du se langs bilveien, i lufta – og garantert i lagunene.

 

Camargue er i dag et hjemsted for rundt 400 fuglearter, og kanskje aller mest kjent – den rosa flamingoen. Som du nesten ikke kan unngå å se, når du farter rundt i området en hel dag. De store saltvannslagunene i Camargue er blant annet stedet der flamingoene parer seg, og kan få besøk av opp til 15.000 par årlig. 

 

Camargue
Course Camarguais i full fart!

 

I DENNE TYPE “BULLFIGHTING” ER DET HVERKEN VANLIG AT MENN SKADES – ELLER AT OKSER DØR

 

Camargue er i også berømt for sine okser. De har et karakteristisk utseende, og kan minne om urokser. De lever fortsatt semivilt, og hovedsakelig brukes oksene til “bullfighting”, eller tyrefekting som det kalles på norsk. Med ca. 30 okseflokker som rommer tilsammen nesten 6.000 okser, er bullfighting i Camargue svært så populært. Det har til og med sitt eget navn; Course Camarguais. Men denne varianten er heldigvis mer dyrevennlig enn den spanske, som vi kjenner så godt fra oksen Ferdinand.

Course Camarguais går rett og slett ut på at hvitkledde cowboyer, raseteurs, prøver å dra ut sløyfer fra oksehornene. Normalt brukes the seks okser i hvert show, og under disse showene er det hverken vanlig at menn skades – eller at okser dør. I Arles finnes det til og med en egen “bullfighting”-skole, og på sommeren arrangeres bullfighting hver eneste onsdag og fredag på arenaen. En opptreden som er vel så populær hos lokalbefolkningen, som for turistene.

På 90-tallet ble det også startet opp med kjøttproduksjon, og oksekjøttet fra Camargue går for å være så bra at det i dag har sin egen utmerkelse, AOP Taureau de Camargue.

 

Camargue
Vi var så heldig å møte på både ville hester og okser på vår vei.

 

Og så må jeg selvfølgelig innom Camarguehestene, som kalles “de hvite hestene fra havet”. I århundrer har disse hvite, muskuløse hestene gallopert ville rundt langs saltslettene. Og disse er også blitt et kjent symbol på Camargue. Men i dag tilhører de cowboyene i Camargue, og brukes hovedsakelig til å gjete de store okse- og saueflokkene i området. Men de ser fortsatt ville ut, der de traver bekymringsfritt alene langs strandkanten, så og si uten inngjerding.

 

CAMARGUE ER OGSÅ KJENT FOR ILLSINTE MYGG. HELDIGVIS MØTTE VI IKKE PÅ DE!

 

 

Camargue
Fargerik og fantastisk solnedgang fra vår terrasseleilighet i La Petite Camargue.

 

“SO… WHERE TO STAY?”

 

Stort sett alle som har barn, er innforstått med at hotell ikke er noe særlig. Barna har lite med “tumleplass”, og du blir gjerne sittende på hotellrommet etter leggetid. Så vi gikk rett og slett for alternativet med et frynsete rykte, nemlig camping.

Og campinglivet er faktisk svært så populært i Frankrike. Noe som betyr at utvalget av campingplasser er stort, i tillegg til flere forskjellige bomuligheter. Før jeg dro på camping selv, var camping for meg ensbetydende med å bo i telt. Men det er langt fra sannheten.

I Frankrike er det minst like vanlig å leie et “mobilt hus”, som er en slags “fast parkert” campingbuss. Selvfølgelig med alle fasiliteter, som WC, bad med dusj, kjøkken, terrasse… Og i noen tilfeller kan en campingplass også bestå av leiligheter. Vi var så heldig å finne et splitter nytt leilighetskompleks, rett ved havna, nemlig Yelloh Village La petite Camargue.

 

Camargue
Campingliv uten et eneste telt!

Og gartneren og jeg var nesten målløse, da vi entret “teltet” vårt – som faktisk var en splitter ny terrasseleilighet! To soverom, stort bad med dusj (med plass til to!), fullt utstyrt kjøkken med spiseplass og widescreen TV, og en lekker og luftig terrasse med utsikt mot havna. WOW!

 

Camargue
På badeland gikk smilene helt rundt på begge mine ihvertfall!

Og I tillegg til leiligheten, hadde vi selvfølgelig tilgang på alle fasiliteter som lå på “campingplassen” – blant annet vannlekeland med diverse sklier og vannmoro for barna. Og et 60 meter langt svømmebasseng, kun for meg (ihvertfall når jeg sto tidlig opp på morgenen). 

 

Camargue
Eksotiske fisker i “Seaquarium”, og mitt “eget” badebasseng på campingplassen.

 

“…AND WHAT TO DO?”

I og med at Camargue faktisk er en øy, finner du selvfølgelig flere flotte strender. Og fellestrekkene for strendene i Camargue (de vi besøkte ihvertfall) er at de er langstrakte, forblåste og ville. Og ikke minst vakre! De kan minne litt om danske strender, med sitt grønne høye gress som vaier i vinden. Men jeg ble mest overrasket over hvor lite mennesker det var der (og vi var der i midten av juni).

 

Camargue

Vi var på tre forskjellige strender. Og på to av de, tror jeg vi var de eneste menneskene der. Den ene dagen tok vi med piknikkurv, og det var faktisk et av de beste måltidene vi hadde i løpet av ferien!

 

Camargue
Ferske baguetter, skinke, ost og litt grønt – er alt som skal til. Pluss iskald rosé!

Middelalderbyen Aigues-Mortes er absolutt verdt et besøk. Den gamle og godt bevarte forsvarsmuren rammer trygt inn en idyllisk gamleby. Og her finner du det meste; små og unike butikker, autentiske byhus langs brosteinsbelagte gater, og massevis av gode (og dessverre dårlige) restauranter i alle prisklasser. 

Rett utenfor finner du Le Salin – Aigues-Mortes sine enorme saltsletter. Saltutvinningen i Camargue startet allerede i antikken, mens saltindustrien ble for alvor startet på 1900-tallet. Årlig produseres det 500.000 tonn med salt her, som eksporteres rundt omkring til hele verden. Og det arrangeres diverse guidede turer på disse slettene, blant annet med tog i solnedgang, på sykkel, til fots, eller med en 4×4. Det fikk dessverre ikke vi med oss, så det får bli neste gang!

 

Camargue

Vi var også innom Le Grau du Roi, som er en litt større by. Her finner du også flere guidede turer i alle varianter – båter og scootere viser deg Camargue langs kanalene og elvene, du kan ta sightseeing fra hesteryggen. Eller rett og slett til fots.

Har du barn, eller bare er generelt interessert i livet i havet, anbefaler jeg SeaquariumHer kan du se hundrevis av fargerike fiskearter fra Middelhavet og de tropiske hav. I tillegg har de en stor haitunnel, med 25 haiarter, sjøløver og sel. Seaquarium sier selv at målet deres ikke bare er å “vise” havet, men også å få deg til å forstå havet – og forsvare det.

 

Camargue
Vi så flere flamingoer på veien, men dette var den eneste jeg klarte å fange på kamera…

Camargue ligger i underkant av 3 timer med bil fra Nice, og frister absolutt til gjentakelse! Kanskje i kombinasjon med et besøk til Marseille? Uansett hvor vi ender opp neste gang – jeg gleder meg!

Enkelte av dyrebildene er lånt fra Office de Toursime Arles Camargue.

 

TITT GJERNE INNOM MIN LANDSBY SAINT JEANNET OGSÅ! IKKE LIKE RIKT DYRELIV, MEN ABSOLUTT FARGERIK!

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BONNE JOURNÉE!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen